Hoe moet je zelf je baard vormgeven?

Baardstijlen, je hebt er talloze. Dit maakt het zoeken van inspiratie soms lastig. Bij het vinden van een geschikte baardstijl komt er veel meer kijken dan alleen een model kiezen. Iedere baard is anders, waardoor je goed moet kijken welke mooi bij de vorm van je gezicht aansluit.

Met het hebben van een bepaalde baardstijl maak je een statement. Zie de baard op een soort aanvulling van je karakter. Zomaar een nieuwe baardstijl proberen is niet altijd makkelijk vanwege het groeiproces. Ga daarom van tevoren altijd een aantal stijlen en modellen na, waarvan jij denkt dat ze goed bij je zullen staan. Heb jij ervoor gekozen je baard te laten staan, maar weet je niet goed hoe je deze het beste in model brengt? Hieronder vind je de vier stappen voor het vormgeven van jouw baard, zodat jij er op je best bijloopt.

1. Verzamel benodigde materialen

Voordat je gaat beginnen met het in vorm brengen van je baard, is het belangrijk te beschikken over de benodigde materialen. Voor het stijlen van je baard heb je een trimmer nodig, een elektrisch scheermes, een zacht borsteltje en als finishing touch een balsem. Ben je voorzien van alle materialen? Dan kun je verder gaan naar de tweede stap, namelijk de vorm.

2: Het trimmen van de baardlijnen

Bij de tweede stap gaat het om de drie baardlijnen die je dient te trimmen om ervoor zorgen dat jouw baard wordt vormgegeven. Deze lijnen bestaan uit de bovenkant van de baard, de onderkant van de baard en de omgeving rond de lippen. Om te beginnen start je bij de onderkant van de baard, oftewel de baseline. Deze lijn bevindt zich op de lijn van je kaak. Om ervoor te zorgen dat de kaaklijn mooi en strak naar voren komt, breng je deze lijn naar boven. Hierbij begin je vanaf de hoek van de kaak en trek je hem door naar de adamsappel. Heb je een strakke lijn gecreƫerd, dan kun je de overige baardharen onder de kaak voorzichtig wegscheren. Met het borsteltje kun je de losse baardharen wegvegen.

Na het vormen van de onderkant van de baard kun je beginnen met de bovenkant van de baard, oftewel de topline. Bij deze lijn heb je twee opties. Op basis van je gezichtsvorm kun je de lijn strak naar beneden laten lopen of de lijn gebogen laten lopen. Breng de huid een beetje naar boven en maak de keuze uit een gebogen of strakke lijn, waarnaar je vervolgens kunt gaan scheren.

hoe baard vormgeven stappen

Na het vormgeven van de bovenkant van de baard kun je beginnen aan het trimmen van de snor en de gehele omgeving rond de lippen. Het trimmen van de lip lijn voorkomt haren in de mond bij bijvoorbeeld het drinken van een koffie of het eten van een maaltijd. Bij het vormgeven van dit gedeelte is het belangrijk niet te veel weg te scheren. Zet de trimmer op een lage stand en scheer de gewenste hoeveelheid baardharen weg boven de lip. Scheer niet in een rechte lijn, maar begin van de zijkant naar de bovenkant van je bovenlippen. Doe dit links en rechts voor het beste resultaat.

3. Scheer de getrimde plekken glad

Om ervoor te zorgen dat de vormgeving van je baard er goed uit blijft zien, raden we aan als finishing touch het elektrische scheermes te gebruiken. Met dit scheermes ga je nog even langs de geschoren plekken, zodat je er zeker van bent dat je geen haartjes over het hoofd hebt gezien. Dit elektrische scheermes hoef je in principe alleen te gebruiken in de nek.

4. Gebruik een aftershave balsem nadat je je baard hebt vormgegeven

Na het scheren van de baard, is een goede huidverzorging van belang. Besteed je hier geen tot weinig aandacht aan, dan kunnen irritaties na het vormgeven van de baard optreden. Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van een branderige huid of bultjes, kun je een aftershave balsem gebruiken. Deze balsem kun je uitsmeren over de huid en de baard zelf. Daarnaast raden we je af baardolie te gebruiken. Olie is geschikt voor lange en grote baarden. Hoe meer olie je gebruikt voor een getrimde baard, hoe nadeliger dit werkt op de huid en de baard.