Wat is een faded baard?

Een fade is een welbekend fenomeen als het gaat om kapsels. Eigenlijk gaat het erom dat er een mooie overloop is tussen verschillende lengtes haar. Bij een kapsel houdt dit in dat lang haar op de bovenkant overloopt in geschoren haar op de zij en achterkanten. Bij een baard geldt hetzelfde, het haar op de kin loopt over in haar op de wang en dat loopt dan weer over in haar richting het hoofdhaar via de bakkebaarden. Als je dit goed doet ziet het er heel tof en gestyled uit en past het vooral heel goed bij kapsel met geschoren zijkanten. Belangrijk is wel dat je een volle baard kunt laten staan en dat je het goed bijhoudt, anders ziet het er al snel raar uit.

Hoe trim je een faded baard?

Het beste is natuurlijk om het bij de barbershop te laten doen, maar ook zelf moet je het in principe kunnen. Hiervoor heb je wel een vaste hand en de juiste materialen nodig. Je hebt een mesje, een trimmer en een baard kam nodig. Het eerste waar je voor moet zorgen is dat je baard schoon is en dat er niks in zit. Met een baard shampoo kun je hier al voor zorgen. Doe er daarna een kleine hoeveelheid baardolie in en föhn het haar droog. Begin dan met je trimmer onder je kin en zorg dat je dit goed aanpast op je kaaklijn. Vervolgens kun je door verschillende standen te gebruiken je haar goed laten overlopen en creëer je een faded baard.

De lange stijl

Ook met een faded baard kun je nog een volle baard dragen, zonder het er onverzorgd uit te laten zien. Vraag je barbier om je baard te laten overlopen naar je haar maar wel met de huidige lengte en dikte. Het beste is om hiervoor een foto mee te nemen waarop te zien is wat je bedoelt, zo is het voor iedereen duidelijk. Verder zul je het dan zelf moeten doen door je wangen elke dag een beetje bij te werken. En gebruik een goede baardolie, daar krijg je geen spijt van.

faded baard MAN MAN
Foto via: Instagram Chris John Millington

De mid-faded stijl

Een baard van gemiddelde lengte kan er vrij snel een beetje onverzorgd uitzien als je het niet goed onder controle houdt. Een mooie overloop en de hulp van een schaar kunnen je hierbij redden. Het belangrijkste is dan dat de lijnen clean zijn en er een goede overloop met je haar is. Strakke lijnen werken hierbij meestal niet goed, dus probeer die te voorkomen. Trim het thuis regelmatig, zo’n 2 keer per week. Een beetje aandacht doet wonderen.

faded baard MAN MAN
Foto via: Instagram dandrobe

De korte faded versie

Niet iedereen zal een lange baard staan, voor sommigen is een kortere versie beter. Als je hierbij hoort, of je houdt gewoon van een korte baard, is een korte faded baard een prima optie. Vraag je barbier om een wat heftigere fade als je voor een korte variant gaat, dit is ook nog eens prima wanneer je niet veel haar op je wangen hebt. Het onderhouden hiervan kost wel iets meer tijd. Houd je neklijn heel strak en ook je wangen heel clean. Aandacht is bij de korte variant het belangrijkst. Waneer je dit niet doet, zal het er namelijk al snel onverzorgd uitzien.

faded baard MAN MAN
Foto via: Instagram Memphis Depay

Wil je je baard laten groeien? Met deze producten lukt je dat.