Effectief je armen trainen

Over het algemeen is het prima om twee tot zes keer per week je armen te trainen, maar het hangt voor een groot deel af van je conditie en je programma. Train je vaak je armen en doe je dat over het algemeen vrij intensief, dan zul je op den duur toe kunnen met minder herhalingen. De groei van je spiermassa is slechts voor een beperkt deel afhankelijk van de intensiteit van je training.

Nog belangrijker is dat je ook tijdig rustmomenten inlast. Train je de ene dag je biceps, dan zal het weinig zin hebben om dit de volgende dag weer te doen. Op die manier krijgen je armspieren meer rust en kunnen ze beter herstellen. Stel je trainingsschema dus zo samen dat er voldoende afwisseling is.

Zo vaak moet je de armen trainen

Bovenstaande is niet alleen theorie, ook een expert als Alex Rothstein, coördinator en instructeur van de Exercise Science-opleiding aan het New York Institute of Technology, zegt dat. Hij raadt juist aan om elk lichaamsdeel – inclusief je armen – twee keer per week te trainen. Hoe je dit aanpakt, hangt natuurlijk af van tal van factoren. Zo is het aantal dagen dat je traint van belang en je conditie.

intermittent fasting spiermassa

Gevarieerd trainen

Train je vaak en gebruik je een gevarieerd programma om alle lichaamsdelen even vaak te trainen, dan zijn twee dagen genoeg om je armen te trainen. Maak in dat geval bij voorkeur gebruik van samengestelde oefeningen zodat je zowel de borst, buikspieren en rug als armen kunt trainen. Ben je wat minder ervaren, dan is een dag in de week genoeg voor je armen. De overige oefeningen ontzien de armen namelijk niet en ook al zijn het geen gerichte oefeningen, je armen krijgen ook dan voldoende aandacht.

Ook belangrijk om te weten: je biceps, triceps en schouders zijn relatief gezien de kleinste spiergroepen in je lichaam. Dat betekent feitelijk dat een intensieve training weinig resultaat zal opleveren. Die rustmomenten zijn er dus niet voor niks.

Het belang van rustdagen

Het lijkt misschien een enorme tegenstelling om je armen te laten rusten terwijl je juist graag meer spiermassa wil kweken. Daar is echter een goede reden voor: rust is namelijk essentieel om de grotere armspieren te laten groeien. Als je traint, creëer je kleine scheurtjes in je spierweefsel. Dit klinkt slecht, maar het is precies wat je wilt bereiken. Weefsel wat geneest groeit immers. Door je spieren rust te geven zorg je er dus voor dat ze kunnen groeien.