Hoelang gaat je smartphone mee?

Alhoewel de mogelijkheden van de smartphone elk jaar toenemen, is het met de gemiddelde levensduur juist een heel ander verhaal. Terwijl je vroeger gemiddeld na drie jaar je toestel verving, blijkt uit recent onderzoek dat dit anno 2021 slechts 15 maanden is.

Je zou denken dat de toestellen kwalitatief minder goed zijn geworden. Niets is minder waar. Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen die de levensduur beperken. Zo is de smartphone nog altijd een geliefd object voor dieven en veel toestellen gaat gewoon stuk door dat ze vallen of in het water terecht komen. In slechts een beperkt geval heeft de korte levensduur te maken met een defecte batterij.

Zo doe je langer met je smartphone

Met die beperkte levensduur en de vaak hoge prijs is het zonde als je vroegtijdig op zoek moet gaan naar een ander toestel. Dat hoeft ook niet. Met een paar handzame tips verleng je de levensduur van je toestel en voorkom je dat je vroegtijdig weer een klein vermogen uit moet geven.

1. Gebruik altijd een hoesje

Het klinkt heel simpel, maar het is reuze effectief. Een hoesje voor je smartphone beperkt het risico op schade bij vallen. Gebruik je een hoesje wat is gemaakt van het schokbestendige materiaal, dan is de kans op schade nog kleiner.

hoelang gaat een smartphone mee

2. Een smartphoneverzekering is goed, een app is beter

Afhankelijk van de prijs van je toestel kan het slim zijn om een speciale verzekering af te sluiten. Voor een budget telefoon zal dat minder noodzakelijk zijn dan voor de nieuwste iPhone, maar dat is een persoonlijke keuze. Ben je echt slim, dan vertrouw je niet alleen op de verzekering, maar installeer je ook een app die je in staat stelt om je toestel te traceren. Op die manier is de kans groot dat je het toestel weer terug kan vinden als je weer eens bent vergeten waar je het hebt neergelegd.

3. De batterij verstandig gebruiken

In tegenstelling tot vroeger hebben de meeste smartphones een vaste accu. Die vervang je dus niet. Kortom, is de accu defect, dan gaat het je een nieuw toestel kosten. Die levensduur van de batterij kun je eenvoudig verlengen. Gebruik allereerst een officiële oplader en maak er alleen gebruik van als het moet. Als je daarnaast ook nog eens kunt voorkomen dat je toestel echt helemaal ‘op’ is voor je de accu gaat bijladen, is het helemaal top. Zo voorkom je dat de accu het snel zal begeven.

4. Laten repareren verlengt de levensduur

Hoe verleidelijk het ook is om gewoon te gaan shoppen voor een nieuw toestel, vaak is het helemaal niet nodig. Jouw smartphone kun je vaak nog prima laten repareren. Natuurlijk kost zo’n reparatie wel het een en ander, maar de aanschaf van een nieuw model is vaak veel duurder. In de meeste gevallen kun je bij de reparateur een indicatie opvragen van de kosten zodat je weet of het zinvol is. Laat je jouw toestel repareren, dan kun je die in veel gevallen dezelfde dag weer ophalen.