Kan je afvallen zonder te sporten?

Voor alles wat je doet, heeft je lichaam energie nodig. De hoeveelheid energie die in eten zit staat altijd op de verpakking in (kilo)calorieën en alles wat je te veel eet, slaat je lichaam op. Eet je minder dan wat je verbrandt? Dan begint je lichaam aan het verbranden van het opgeslagen vet. Om 1 kilo lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7.500 calorieën verbranden. Afvallen zonder te sporten kan dus wel, want uiteindelijk draait het om een calorie-tekort. 

 

1. Eet meer eiwit en goede vetten

Eiwitten stimuleren niet alleen vetverbrandingen, maar zorgen er ook voor dat je sneller vol zit en minder honger hebt. Ook gezonde, onverzadigde vetten zoals in vis, noten, avocado’s en olijfolie zorgen ervoor dat je minder snel honger krijgt, doordat ze helpen voedingsstoffen op te nemen uit het eten.

afvallen-zonder-sporten-vis

2. Minder in koolhydraten en suikers

Het is allemaal heel lekker, die suikers en koolhydraten. Koekjes, chips, pasta, wie houdt er nou niet van? Helaas zijn ze niet goed voor je als je af wil vallen. Probeer daarom te minderen hoeveel suiker en koolhydraten je eet.

3. Drink meer water

Wist je dat je eigenlijk tussen zo’n drie liter water op een dag nodig hebt? Het zou best kunnen dat je soms denkt dat je iets wilt eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt. En water vult je maag, waardoor je sowieso minder honger hebt.

4. Let op je porties

Het gaat dus vooral om calorieën. Dat betekent niet dat je gewoon op ongezond eten kunt gaan leven zolang je in een calorie-tekort blijft, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Soms eet je al wel heel gezond, maar is er een ander probleem: de grootte van je porties. Het voordeel is dat je lichaam gewend kan raken aan kleinere porties, dus op gegeven moment wordt je hongergevoel ook minder.

5. Stop met het drinken van calorieën

Frisdrank, vruchtensap, een lekker koud biertje. Allemaal heel lekker, maar uiteindelijk tikt het wel aan als je meerdere glazen op een dag drinkt. Voordat je nu naar de cola light grijpt: in dat soort producten zitten vaak zoetstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je meer trek krijgt in zoetigheid. Dat heeft dus eigenlijk geen zin.

afvallen zonder te sporten

6. Snack gezond

Vaak als je honger hebt, maar het is nog geen etenstijd, neem je even een snack. In plaats van naar de koekjes te grijpen is het beter om voor een gezonde snack te gaan. Dat kan rauwkost – eventueel met een dip – zijn, of fruit, maar ook popcorn is een verrassende low-calorie snack. Benieuwd naar nog meer opties? Check dan onze favoriete gezonde snacks.

7. Eet minder vlees

Dit hoor je misschien liever niet, maar soms kan het goed zijn om een keer geen vlees te eten. Naast eiwitten bevat vlees namelijk ook vaak veel ongezonde, verzadigde vetten. Door minstens een of twee keer in de week geen vlees te eten kan je sneller afvallen. Tip: kijk vooral of je vlees in een bepaald gerecht echt zou missen of dat het eigenlijk niet zoveel toevoegt.

8. Eet meer vezels

Huh, maar je moet toch minder koolhydraten eten om af te vallen? Klopt, maar vezels stillen ook je hongergevoel en ze zorgen dat koolhydraten minder snel afgebroken worden. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel en heb je minder snel weer zin in suikers. Vezels zitten onder andere in groente, fruit, peulvruchten en noten.

9. Maak alles zoveel mogelijk zelf

Daarbij gaat het niet alleen om koken in plaats van bestellen, maar ook om de ingrediënten die je gebruikt. Soep, sauzen en andere dingen die je in de winkel kunt halen, bevatten vaak veel suikers en conserveringsmiddelen. Door het zelf te maken weet je precies wat erin gaat.

10. Ga niet op dieet

Tenminste, pas op met welk dieet je begint. Veel diëten met een hele lage calorie-inname en ‘cleanses’ die snel afvallen beloven, zijn op lange termijn nutteloos. Je houdt het namelijk niet vol en zodra je stopt, zit het gewicht er zo weer aan. Permanente veranderingen in je eetpatroon zijn veel nuttiger en ook beter voor je metabolisme.

Nu weet je hoe je kan afvallen zonder te sporten. Is jouw middel de plek waar jij overtollig vet hebt? Lees dan de tips om af te vallen rond je middel.