Hoe kan je eenvoudig stoppen met roken?

Laten we eerlijk zijn: vapen is ontworpen om je verslaafd te houden aan het roken, ondanks het risico op longschade en zelfs longkanker. Het lijkt misschien gezonder dan het roken van shag of sigaretten, maar dat is allesbehalve waar. Dat komt omdat bij het vapen de vloeibare nicotine wordt omgezet in een damp die rechtstreeks door je longen wordt opgenomen en daardoor rechtstreeks in de bloedbaan wordt opgenomen. Het effect is een gevoel van euforie, maar dit is slechts tijdelijk. Je merkt snel de behoefte aan nog meer en zo kan het zijn dat het stoppen met roken niet lukt. Hoe je wel effectief kan stoppen met roken, leggen we je uit aan de hand van drie adviezen.

 

1. De cold turkey methode is het meest succesvol

De beste manier om van het roken of te komen is gewoon stoppen. Cold turkey dus. Dat is behalve effectief, ook het meest uitdagende en allesbehalve eenvoudig. Je gaat je lichaam immers iets onthouden waar het waarschijnlijk al jarenlang aan gewend is geraakt. Bereid je dus voor op enkele dagen van pittige ontwenningsverschijnselen. Dat verschilt overigens van persoon tot persoon. Zo zal de een meer last hebben van een bijna onbedwingbare trek en heeft de ander juist veel last van hoofdpijn. Heb je er echt veel moeite mee om van het ene op het andere moment te stoppen, gebruik dan af en toe nicotine kauwgom of nicotinepleisters.

2. Het gemis van de sigaretten kan je opvangen

Om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan kun je een aantal  dingen doen. In veel gevallen zal paracetamol helpen om de hoofdpijn te verzachten, maar daarmee rem je niet de behoefte aan nicotine. Het goede nieuws is dat de lichamelijke afhankelijkheid vaak al na 24 uur is verdwenen. Het probleem is vaak het geestelijke deel van je verslaving. In veel gevallen rook je namelijk op vaste tijden zoals na het eten of tijdens het uitlaten van de hond. Vul de vrij gekomen tijd dus op een goede manier in zodat je feitelijk geen tijd hebt om de nicotine te missen.

stoppen met roken lukt niet

Zo is sporten een prima manier om je gedachten even ergens anders op te richten. Mocht je vinden dat zoiets net teveel van het goede is, overweeg dan yoga. Yoga kent namelijk vele voordelen. Het zorgt niet alleen voor meer ontspanning, je krijgt er ook meer grip op je lichaam en hoe het werkt. Wil je het nog effectiever aanpakken, onderzoek dan of het gebruik van CBD-olie iets is waar je baat bij hebt. Uit onderzoek blijkt dat dit bijzonder effectief kan zijn om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.

3. Stoppen met roken kost tijd

Stoppen met roken is feitelijk een strijd op meerdere gebieden. Het belangrijkste wapen op weg naar een rookvrij leven is echter bewustwording. Dat klinkt zweverig, maar ga ervan uit dat het afleren van een slechte gewoonte tijd kost. Je bent immers ook niet van de een op andere dag verslaafd geraakt. Het stoppen kost dus tijd en geef je lichaam ook de tijd om er aan te wennen. Het gaat immers om een verandering van je leefstijl en dat is niet in een dag geregeld. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.