Afvallen: voormalige man met overgewicht deelt zijn tips

James Fell is een fitness specialist die zich op zijn 25e realiseerde dat het de verkeerde kant op ging. Tijdens zijn studietijd was hij veel aangekomen. Hij sportte niet en dronk te veel. Daar moest verandering in komen. Het is hem gelukt om af te vallen, fit te worden, en dat zo te houden. Dit zijn James’ tips voor succesvol afvallen.

 

1. Leer om van sporten te houden

Je kunt jezelf niet dwingen om elke dag iets te doen wanneer je er echt geen zin in hebt. Zoek dus een sport of work-out die je leuk vindt en zorg dat je een manier vindt om er aan vast te houden de sport regelmatig te beoefenen.

2. Leer om van bewegen houden

Naast die work-out is het ook belangrijk dat je van bewegen in het algemeen gaat houden. Gewoon in het dagelijks leven, dus. Bijvoorbeeld wanneer je taken in en om het huis doet.

3. Focus op korte termijn doelen

Waarschijnlijk heb je ook een groter doel voor op de lange termijn, maar stel ook kleinere doelen die sneller en makkelijker te behalen zijn. Zo werk je van doel naar doel, tot je bij je uiteindelijk doel komt. Je kunt bijvoorbeeld een kalender gebruiken om al je sportmomenten af te vinken.

tips afvallen dikke man ervaring

4. Gebruik ijdelheid als motivatie (maar niet te veel)

Het is belangrijk om van jezelf te houden zoals je bent, maar dat betekent niet dat je niets aan jezelf mag willen veranderen. Zolang je het maar voor jezelf doet en niet voor iemand anders. Streef niet naar het perfect lichaam dat online je overal wordt voorgehouden, maar stel je doelen op hoe jij denkt dat je goed in je vel zal zitten.

5. Beslis dat je nog niet zo fit bent als je zou kunnen zijn

Fell deed mee met een hardloopwedstrijd die hij net niet haalde. Maar daarna deed hij mee aan een marathon, toen de kwalificatie van de Boston marathon, die hij beide behaalde. En het volgende doel is de bekende Ironman. De moraal van het verhaal: push jezelf om nog beter en fitter te worden binnen jouw sport naar keuze.

6. Focus op ‘tevreden’ in plaats ‘vol’

Eet genoeg dat je er tegenaan kunt tot je volgende maaltijd, maar niet zoveel dat je vol zit. Met vol wordt in dit geval bedoeld dat je echt voelt dat je maag helemaal vol zit en je misschien zelfs je riem een beetje losser moet doen. Zoveel eten dat je vol zit zorgt er namelijk niet voor dat je bij je volgende maaltijd minder honger hebt, het zijn gewoon extra calorieën.

7. Eet een ontbijt

Hoewel ontbijten niet zoveel doet voor je metabolisme, zoals soms gezegd wordt, heeft het wel invloed op je hongergevoel de rest van de dag. De kans is dat je ’s avonds meer gaat eten. Probeer daarom niet je ontbijt over te slaan.

tips om af te vallen eet ontbijt

8. Probeer een keer naar bed te gaan terwijl je een beetje honger hebt

Wanneer je ’s avonds honger hebt, ben je waarschijnlijk geneigd om er een snack bij te pakken. Probeer dat een keer niet te doen en ga naar bed zonder die snack te eten. Tijdens de nacht reset je lichaam je hongergevoel. Natuurlijk moet je niet zoveel honger hebben dat je ’s nachts wakker wordt.

Bekijk het zo: bij echte honger eet je een gezonde snack, maar lekkere trek negeer je. Je kunt eventueel vroeg je tanden poetsen of een kopje kruidenthee drinken om jezelf te helpen. Overigens is dit ook niet iets wat je elke nacht moet doen.

9. Let op de calorieën bij de supermarkt

Ja, bij de supermarkt vind je ook ongezond eten. Toch is het eten uit restaurants – vooral fastfood restaurants – een stuk slechter voor je als je wil afvallen. Dat komt onder andere door de porties en het drankje dat je erbij neemt. Probeer dus zoveel mogelijk zelf je maaltijden thuis te maken en eten.

10. Focus op voedsel met een lage caloriedichtheid

Koekjes, chips en chocolade zijn voedingsmiddelen met veel calorieën voor kleine hoeveelheden. Van groenten en fruit kun je vaak grote hoeveelheden eten voor hetzelfde aantal calorieën. Ze vullen ook nog eens beter en bevatten allerlei goede voedingsstoffen.

Nu heb je deze tips voor succesvol afvallen, maar weet je al hoeveel je in een maand kunt afvallen?