Is het ontbijt overslaan ongezond?

Niet iedereen ontbijt elke ochtend. Sommige mensen zijn te druk, andere mensen houden er gewoon niet van om zo vroeg iets te eten en dan heb je ook nog degenen die aan intermittent fasting doen. Er wordt vaak gezegd dat het overslaan van je ontbijt ongezond is. Of dat echt zo is, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten zodat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en mineralen. Een gemiddeld ontbijt is ongeveer 300 tot 400 calorie├źn. Toch zijn er ook mythes over ontbijten.

 

Het is namelijk niet waar dat je ontbijt je stofwisseling op gang brengt, die neemt namelijk nooit pauze. Je lichaam gaat namelijk dag en nacht door met het maken van energie, want je organen en spieren hebben die nodig om in leven te blijven. Hoewel je metabolisme dus niet op gang hoeft te worden gebracht, is het glycogeen niveau in je spieren het laagst wanneer je opstaat. Aan de ene kant betekent een work-out zonder ontbijt dat je lichaam gelijk je vetreserves begint te verbranden. Aan de andere kant heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die niet ontbijten slechter presteerden bij een avond work-out. Het heeft dus voor- en nadelen.

niet ontbijten gezond of ongezond

Niet ontbijten zorgt voor slechte keuzes

De universiteit van Helsinki kwam tijdens een onderzoek tot de conclusie dat mensen die hun ontbijt vaak overslaan, sneller geneigd zijn om te roken, meer drinken en minder sporten. Mensen die ontbijten maken betere keuzes en hebben vaak een beter eetpatroon. Ook krijg je vroeg in de ochtend, rond een uur of 8, een piek in het stresshormoon cortisol. Door een goed ontbijt kun je ervoor zorgen dat dat weer beter gebalanceerd wordt. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die niet ontbijten minder van het gelukshormoon dopamine hebben. Je energie kan er ook onder lijden, maar dat is vooral wanneer je het gebrek aan calorie├źn verder in de dag niet compenseert. Daardoor kan je ook weer afvallen.

Het overslaan van je ontbijt is dus niet per definitie ongezond. Wanneer je wil afvallen kan het zelfs voordelen hebben. Het kan er alleen wel voor zorgen dat je minder energie hebt en minder gezonde keuzes maakt. Af en toe je ontbijt overslaan is dus niet het einde van de wereld, maar je kunt beter elke morgen gewoon even ontbijten.