Welke etenswaren bevatten heel veel calorieën?

Bij afvallen gaat het voornamelijk om een balans tussen gezond eten en genoeg bewegen. Uiteindelijk is het belangrijkste een verschil tussen input en output. Je moet dus meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt, waardoor je lichaam je reserves gaat gebruiken. Van deze etenswaren kun je beter maar met mate van genieten, want ze bevatten verbazingwekkend veel calorieën.

 

1. Pizza

Even een pizza bestellen is lekker en makkelijk. Helaas is pizza echte calorieën bom. Een pizza van 30 centimeter doorsnee zit al gauw boven de 1300 calorieën met de meest simpele toppings en boven de 1500 wanneer er veel vlees of extra kaas op zit. Diepvriespizza’s zijn ietsje beter, maar zitten vaak alsnog aan minstens 750 calorieën, of boven de 1000 bij een dikkere bodem.

2. McDonalds

McDonalds verdient zijn eigen plekje op deze lijst. Een dubbele Quarter Pounder met kaas is maar liefst 740 calorieën en een dubbele Big Tasty met bacon zelfs 944. Meestal ga je bij de McDonalds ook gelijk voor een menu. Een Big Tasty menu met friet, mayonaise en een milkshake is echt het toppunt met maar liefst 1930 calorieën. Als je echt zin hebt in McDonalds kun je dan nog beter zelf een Big Mac maken.

etenswaren veel calorieën dubbele quarter pounder cheese

3. Kapsalon

Een heerlijke kapsalon na het uitgaan of gewoon als avondeten. Overheerlijk, maar misschien wel de grootste boosdoener op deze lijst. Dat beetje salade erbij maakt het namelijk niet gelijk gezond. Door de grote hoeveelheden friet, vlees en knoflooksaus is een kapsalon eigenlijk onwijs ongezond. Een kleine kapsalon begint bij 1100 calorieën en een grote kapsalon kan zelfs de 1800 aantikken.

4. Patat met mayonaise

We blijven nog even in de sfeer van frituur en fastfood. Een portie van 175 gram patat met mayonaise bevat maar liefst 560 calorieën. Wanneer je zelf frituurt liggen de porties patat vaak tussen de 200 en 250 gram, dus dat is nog iets meer. Overigens kun je het aantal calorieën van patat een heel stuk omlaag krijgen door een airfryer te gebruiken.

5. Donuts

Een heerlijke gesuikerde donut als tussendoortje, dat klinkt waarschijnlijk niet verkeerd. Maar als je wil afvallen, is het handig om dit te laten liggen. De meeste gebak en koekjes zijn vaak vrij hoog in calorieën, maar donuts spannen echt de kroon. Een enkele gesuikerde donut is namelijk maar liefst 426 calorieën. Met chocolade, glazuur of decoratie wordt dit nog meer. En wie houdt het nu echt bij maar één donut?

donuts calorieën ongezond

6. Chocolade

Een gewone reep melkchocolade bevat 540 calorieën per 100 gram. Een of twee blokjes maakt dus niet zo heel veel uit, maar een hele reep is meestal al 100 gram. Dat kan dus hard aantikken als je even niet oplet hoeveel je ervan eet.

7. Chips

Lekker relaxed met een zak chips op de bank, dat klinkt misschien als een top avond. Maar per 100 gram chips die je eet krijg je gemiddeld 536 calorieën binnen. Even ter perspectief: een normale zak paprika of naturel chips van Lays bevat meestal 225 gram, een zak van een huismerk bij de meeste supermarkten al 250 gram. Die 100 gram is dus minder dan een halve zak.

8. Kroepoek

Misschien wel de meest verrassende op deze lijst: kroepoek. Met maar liefst 541 calorieën per 100 gram is deze snack namelijk nog ongezonder dan gewone chips. Lekker bij de nasi of bami, maar je kunt het dus beter bij een klein handje houden.