Afvallen voor 30+: het gevecht tegen de kilo’s

Ouder worden komt met gebreken en vanaf je dertigste wordt dat pijnlijk zichtbaar. Je raakt in ieder geval zon drie tot vijf procent van je spiermassa kwijt. Dat wil zeggen, als je actief blijft sporten. Dat laatste is zeker belangrijk als je dat goddelijke lichaam wat je in je jonge jaren had weer enigszins terug wilt krijgen. Dat gezegd hebbende is lichamelijke beweging belangrijk. Zo zou je eigenlijk twee keer per week de belangrijkste spiergroepen moeten trainen.

Krachttraining helpt

“Hoe meer spieren we hebben, hoe meer calorieën we verbranden“, zegt Kristin Kirkpatrick. Zij is werkzaam als consultant voor Integrative and Lifestyle Medicine bij de Cleveland Clinic. “Het HIIT-programma kan een echte game-changer zijn, omdat het de stofwisseling beïnvloedt zodat je meer kan eten.” Het grote voordeel: het kost weinig tijd en iedereen kan het zonder problemen volhouden. Dat betekent dat je alleen krachttraining moet doen. Denk bijvoorbeeld aan aerobics, aangevuld met spinnen en andere vormen van krachttraining.

Naast een goede lichamelijke training speelt ook de voeding een belangrijke rol. Dieetprogramma’s als het Keto-dieet, Paleo, een mediterraan dieet of zelf een veganistisch eetpatroon hebben hun waarde al bewezen. Opvallend genoeg is het juist voor mannen eenvoudiger om via de voeding extra gewicht te verliezen. Zelfs doodeenvoudig niks eten na 18.00 uur kan al een wereld van verschil betekenen.

Je levensstijl is bepalend voor het succesvol afvallen

De mate van succes bij het afvallen wordt echter niet bepaald door de keuzes die je maakt wat betreft voeding of het trainingsschema. Veel belangrijker is dat het past binnen je levensstijl. Het volgen van een Keto-dieet zal bijvoorbeeld moeilijk worden als je een ‘grab-and-go’-bestaan ​​leidt. Ben je bijvoorbeeld niet vaak genoeg thuis om echt tijd te maken voor de maaltijdbereiding, dan is het afvallen via een aangepast voedingsschema wellicht niet het meest ideaal.

afvallen boven de 30e

Minder drinken helpt

“Een andere factor die mannen kan helpen bij het afvallen, is door kritisch te kijken naar de drinkgewoonten,” zegt Kirkpatrick. “Mannen die kiezen voor een lagere alcoholconsumptie vallen nu eenmaal sneller af. Dat komt gewoon omdat alcohol zich in het lichaam als een vet gedraagt. Het wordt opgeslagen en zorgt dus voor gewichtstoename. Haal je de alcohol weg of verminder je de consumptie van alcoholische drankjes aanzienlijk, dan zal het afvallen ook een stuk vlotter verlopen.”