Ajax is hofleverancier wat transfers betreft in de eredivisie

Eerder vertrokken al Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong naar Zuid-Europese landen en bezorgden de boekhouder van Ajax een flinke glimlach. Met zo’n 150 miljoen euro extra kan Marc Overmars lekker gaan shoppen, maar voorlopig blijft het uitgavenpatroon van Ajax vrij normaal. Op nationaal niveau staat Ajax wat betreft de ontvangen transferbedragen op eenzame hoogte. Behalve de twee Ajacieden vertrokken er meer spelers. Hoog tijd voor een overzicht van de meest opvallende transfers van de afgelopen jaren in de eredivisie.

5: Arek Milik (Ajax → Napoli)

De Poolse spits is wellicht de meest opvallende transfer in het hele lijstje. Een jaar geleden haalden de Amsterdammers hem uit Duitsland op voor de vriendenprijs van ‘slechts’ 3 miljoen euro. Blijkbaar heeft hij in een jaar tijd zijn marktwaarde behoorlijk weten te verhogen, in 2016 vertrok de Pool namelijk voor het mooie bedrag van 32 miljoen euro. Die stijging komt overigens niet door zijn prestaties bij Ajax, maar door de goede samenwerking met Lewandowski in het Poolse nationale team. Dat viel bij de Milanezen in goede aarde en dus vertrok hij naar Napoli en mag hij in de serie A zijn kunstjes gaan vertonen. Overmars zal daar zeker niet rouwig om zijn geweest.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Arek Milik (@arekmilik) op

4: Memphis Depay (PSV → Manchester United)

Ajax mag wellicht hofleverancier zijn in deze top vijf, dat wil niet zeggen dat andere spelers honkvast zijn. Memphis Depay, de voormalige aanvaller van PSV, deed het bijzonder lekker in het seizoen 2014 / 2015. Het gevolg was dat de grote Europese clubs wel wat in hem zagen en dus kon PSV gaan cashen. Geen wereldschokkend transferbedrag, maar 34 miljoen euro is natuurlijk geen kattenpis. Depay koos voor een toekomst onder leiding van Louis van Gaal bij het grote Manchester United. Erg lang duurde het avontuur niet. Mijnheer Depay speelt inmiddels voor de Franse middenmoter Lyon, overigens met afwisselend succes.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op

3: Davinson Sanchez (Ajax → Tottenham Hotspur)

Ooit had hij een prijskaartje van vijf miljoen en dus kocht Ajax hem. Dat bleek geen miskoop te zijn, onder leiding van Peter Bosz haalde Davinson Sanchez met Ajax de finale van de Europa League. Ondanks de verloren finale had Sanchez zijn visitekaartje afgegeven en zo stond hij plotseling in de warme belangstelling van Tottenham Hotspur. Na het aftikken van zo’n 40 miljoen euro mocht hij het Ajax tenue omruilen en zijn heil aan de andere kant van de Noordzee gaan beproeven. Grootste winnaar waren de Amsterdammers die er maar liefst 35 miljoen euro mee verdienden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DAVINSON (@daosanchez13) op

2: Matthijs de Ligt (Ajax → Juventus)

Het verhaal van Matthijs de Ligt kennen we ondertussen. Nadat hij al geruime tijd in de belangstelling stond van talloze Europese voetbalclubs heeft hij eindelijk de knoop doorgehakt en vertrok hij richting Juventus voor het astronomische bedrag van 75 miljoen euro. Daar verdiende Ajax dus lekker aan, maar de Amsterdammers waren niet de enigen. Zaakwaarnemer Raiola werd er in ieder geval niet armer van.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Matthijs de Ligt (@mdeligt_) op

1: Frenkie de Jong (Ajax → FC Barcelona)

Met het vertrek van de Ligt kon Ajax weer de nodige miljoenen laten bijschrijven, maar de honger was in Amsterdam nog niet gestild. Ook Frenkie de Jong had wel oren naar een buitenlands avontuur en vertrok uiteindelijk voor bijna 86 miljoen euro richting Spanje. In feite is het transferbedrag ‘slechts’ 75 miljoen euro, maar met de toekomstige bonussen zal dat bedrag nog iets hoger uitvallen. Dat de Jong daarmee de duurste transfer uit de geschiedenis van de eredivisie is zul je dus wel weten. Overigens is de kans klein dat die grens snel wordt doorbroken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong) op