Signalen dat je te weinig water drinkt

Volwassenen hebben zo’n 1,5 tot 2 liter water nodig per dag. Echter, dit hoeft niet allemaal uit glazen water te komen. Dit kan je ook uit andere dingen halen. Koffie, thee en wellicht wat limonade bestaat natuurlijk ook uit een groot gedeel uit water. Houd je nou niet bij hoeveel water je drinkt op een dag? Bekijk dan deze signalen om erachter te komen dat je te weinig drinkt.

 

1. Je hoeft een lange tijd niet te plassen

We beginnen met het meest logische signaal. Je gaat weinig tot niet naar het toilet. Als je niet drinkt, hoef je niet te plassen, zo simpel is het. Dit is natuurlijk een heel duidelijk signaal dat je veel te weinig water drinkt. De gemiddelde persoon gaat tussen de vijf en zeven keer naar de wc. Dit kan natuurlijk verschillen per persoon, want misschien ga je van jezelf al weinig naar de wc. Maar wanneer het je begint op te vallen dat je veel minder moet plassen dan je medemens, zou het niet onverstandig zijn om wat meer water te drinken.

2. Donker urine

Over het algemeen een vrij bekend signaal, is de donkere urine. Als je dan toch gaat plassen en het is erg donker, is dit geen goed teken. “Normale” urine is normaal een beetje gelig of misschien wel doorzichtig. Als je urine dus donker is, meer drinken.

wodka puur drinken

3. Hoofdpijn

We blijven nog heel eventjes in de bekende signalen. Wanneer je hersenen te weinig vocht binnen krijgen wordt dat omgezet naar hoofdpijn. Uit onderzoek is gebleken dat hoofdpijnpatiënten een stuk minder last hebben als ze extra vocht binnenkrijgen. Vocht zorgt er ook voor dat je bloeddruk weer omhoog gaat, zo word je minder duizelig.

4. Slechte concentratie

In de baan van hersenen, gaan we door naar de concentratie. Zoals eerder al vermeldt krijgen je hersenen te weinig vocht binnen dit betekent ook dat ze te weinig zuurstof binnenkrijgen. Wanneer dit gebeurd krijg je niet alleen hoofdpijn maar je kan er ook minder goed van concentreren. Je hersenen bestaan voor 90% uit water, ze hebben het dus zwaar te verdragen als er een vochttekort is. Je kan door dit vocht- en zuurstoftekort dus minder goed concentreren.

5. Dorst wordt honger

De hersenen raken in de war als er een zuurstoftekort is. Je bloedsuikerspiegel gaat omlaag en je hersenen gaan denken dat je calorieën en suikers nodig hebt. Hierdoor ga je eten terwijl een paar glazen water genoeg is. Neem dit signaal serieus want zo kan je onbewust aankomen.