Lekkere warme dranken met alcohol voor tijdens kerst

1. Glühwein

Misschien wel het meest bekend van alle warme dranken met alcohol en een all-time favorite tijdens de kerst. In ons landje hebben we ook de iets minder bekende bisschopswijn die rond de feestdagen wordt gedronken. Traditioneel wordt de glühwein gedronken op de kerstmarkten in Duitsland en het is nog steeds een groot festijn. Zeker een aanrader om een keer mee te maken.

Ingrediënten

  • 1 liter rode wijn (of witte wijn)
  • 1 handsinaasappel
  • 1 citroen
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • suiker
  • 2 steranijs (eventueel)

Bereiding

  1. Snijd de sinaasappel door de helft en de citroen in parten en doe de kruidnagel hierin.
  2. Verwarm de wijn tegen de kook aan met de citroen en de sinaasappel erin. Maar pas op: de wijn mag niet koken, want dan verlies je alcohol. Het gaat erom dat je echt alleen opwarmt.
  3. Voeg de kaneelstokjes toe en laat het minimaal 15 minuten trekken. Als je steranijs wil toevoegen dan moet het bij deze stap, maar die kan je ook achterwegen laten.
  4. Voeg naar smaak suiker toe en knijp de sinaasappel een beetje uit boven de wijn.
  5. Je kan de wijn eventueel zeven en schenk het in warme glazen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Café Freiberger (@cafe_freiberger)

2. Glögg

Nog zo’n heerlijke warme drank die gebaseerd is op rode wijn. Het is de Scandinavische versie van glühwein. Nou, daar weten ze wel hoe je lekker warm moet blijven. De glögg is wel een stuk sterker dan een normale glühwein, dus deze gaan ook in kleinere glazen.

Ingrediënten

  • 1 handsinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 400 ml rode wijn (het liefst een soepele wijn)
  • 400 ml tawny port
  • 200 ml wodka
  • 100 gram rozijnen
  • 30 gram amandelschaafsel

Bereiding

  1. Spoel de handsinaasappel af en schil deze. Gooi de schillen niet weg, maar doe deze samen met de kardemom, steranijs, kruidnagels, het kaneelstokje en de suiker in een ruime pan.
  2. Schenk de wodka, rode wijn en de port erbij. Verwarm het geheel 20 min op laag vuur. Laat het niet doorkoken, want dat is zonde van je smaak en je alcohol. Roer af en toe.
  3. Doe het vuur uit en doe de deksel op de pan. Nu moet je het 1 tot 4 uur laten trekken en niet aankomen.
  4. Nadat het is ingetrokken, haal je de sinaasappelschil, steranijs, kruidnagels en het kaneelstokje uit de pan.
  5. Je kan nu de rozijnen erbij gooien en verwarm het 10 min lang op laag vuur en laat het wederom niet doorkoken.
  6. Het amandelschaafsel kan je verdelen over de glazen en gooi de glögg erbij.
Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kalevala Spirit (@kalevalaspirit)

3. Irish Coffee

Als wij denken aan warme dranken met alcohol tijdens kerst, dan kan een heerlijke Irish Coffee niet ontbreken. Nog zo’n klassieker die jullie ongetwijfeld kennen, maar zeker niet mag missen in dit rijtje. Na een goede maaltijd, is dit hét ideale toetje.

Ingrediënten

  • 35 ml Whiskey
  • 10 ml suikersiroop of 2 tl donkere basterdsuiker
  • 30 ml licht geklopte slagroom
  • 90 ml (medium gebrande) espresso
  • 1 vanille- of kaneelstokje (ter garnering)
  • vers geraspte nootmuskaat

Bereiding

  1. Doe gekookt water in het glas dat je wil gaan gebruiken, om zo je glas op te warmen. Giet het glas leeg en droog het zorgvuldig af voordat je er iets ingooit.
  2. Vul het glas met de whiskey en de suiker of suikersiroop. Roer goed, zodat de suiker helemaal is opgelost.
  3. Klop de slagroom zo, dat het lobbig wordt. De room is dikkig aan het worden, maar het glijdt nog makkelijk van een lepel af. Het moet geen stevig opgeklopte slagroom worden.
  4. Schenk de koffie in het glas.
  5. Giet voorzichtig de slagroom erbij via de achterkant van een lepel, zodat het blijft drijven en niet mengt met de rest.
  6. Bestrooi de nootmuskaat erover en garneer met het in stukjes geknipte vanille- of kaneelstokje

 

4. Variaties op Irish Coffee

Irish Coffee heeft de basis gelegd voor vele andere variaties die exact hetzelfde zijn, alleen een andere likeur hebben. Ben je benieuwd? We hebben ze even op een rijtje gezet voor jullie. De bereiding en de ingrediënten zijn hetzelfde, het enige wat je hoeft te doen is de likeur te veranderen naar wat hieronder staat. Daarnaast zijn er ook variaties die geen suiker nodig hebben door de zoetigheid van de likeur, maar uiteraard zetten we dat er ook bij. Tip van de redactie: bij sommige variaties is het ook lekkerder om bijvoorbeeld cacaopoeder te gebruiken voor garnering in plaats van een vanille- of kaneelstokje, maar dat is aan jou.

Wel de hoeveelheid suiker toevoegen

  • Frans: Grand Marnier
  • Spaans/Jamaicaans: Tia Maria
  • Rüdesheimer: Asbach Uralt
  • Braziliaans: Cachaça (vergelijkbaar met witte rum)

Niet de hoeveelheid suiker toevoegen

  • Italiaans: Amaretto
  • Iers: Baileys
  • Spaans: Licor 43
  • Pharisäer (Kiss of Fire): donkere rum (tip voor nog een variatie: half Cointreau, half Tia Maria in plaats van de rum)

warme dranken met alcohol voor de kerst

 

5. Rum Punch

Ben je fan van warme melk? Dan is dit wellicht helemaal jouw drankje. Een lekker afzakkertje na een zware maaltijd of heerlijk warm voor als je net uit de kou komt.

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 250 ml rum
  • suiker naar smaak
  • vanillesuiker
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Verwarm de melk en voeg de rum toe. Voeg naar eigen smaak de suiker en de vanillesuiker toe.
  2. Schenk het in glazen en rasp wat nootmuskaat eroverheen.

Tip van de redactie: Deze hoeveelheid is ongeveer voor zes mensen. Ben je met minder? Dan kan je de verhouding aanhouden van ongeveer 1/4 rum van de hoeveelheid melk die je gebruikt.

 

6. Warme chocolademelk met muntlikeur

Chocolade en mint is een combinatie die wel bekend is en het is er eentje om zeker te onthouden. Je moet er van houden maar dan is het ook helemaal het einde. Tussen de warme dranken met alcohol voor de kerst kan deze niet ontbreken als je gek bent van chocola en mint.

Ingrediënten

  • 400 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 20 gram suiker
  • 200 gram pure chocolade geraspt (70% cacao)
  • mint likeur

Bereiding

  1. Verwarm de melk met suiker. Is de melk bijna aan het koken? Voeg dan de slagroom erbij. Klop voor twee minuten met een garde.
  2. Voeg de geraspte chocolade erbij en blijf kloppen totdat het helemaal is opgelost. Let wel op dat het niet kookt.
  3. Zet het vuur uit en klop nog even door.
  4. Schenk wat mint likeur in de glazen en giet de warme chocolademelk erbij.

drankjes voor kerst

 

7. Zopie

Een heerlijk warm drankje voor de winter van Nederlandse bodem. Koek-en-zopie stond voor het voedsel en de drank die tijdens schaatsperiodes werden verkocht langs de kant. Een prachtig authentiek drankje dat tegenwoordig vervangen is voor de populairdere dranken die we al eerder in deze lijst zagen.

Ingrediënten

  • 1 liter bockbier
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 ml rum

Bereiding

  1. Schenk het bier in een pan en voeg het kaneelstokje, de kruidnagels en de schijfjes citroen toe. Breng het geheel bijna aan de kook en laat het vervolgens 20 min op laag vuur staan zodat het lekker intrekt.
  2. Klop de eieren met basterdsuiker apart.
  3. Roer vervolgens de eieren met de basterdsuiker door het bier en haal het van het vuur af.
  4. Roer nu de rum er doorheen en serveer het warm.

 

8. Eggnog

We gaan nu even oversteken naar Amerika met deze heerlijke eggnog. Een klassieker bij de Amerikanen maar bij ons toch misschien wat onbekend. Desalniettemin een fantastische toevoeging bij de warme dranken met alcohol voor tijdens de kerst.

Ingrediënten

  • 175 ml bourbon of rum
  • 700 ml volle melk
  • 240 ml room
  • 5 eieren, gescheiden
  • 130 gram suiker
  • 3 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl verse geraspte nootmuskaat

Bereiding

  1. Gooi de melk en de room in een steelpannetje en verhit deze samen met de kaneelstokjes.
  2. Haal de zaadjes uit het vanillestokje. Voeg deze zaadjes, het lege vanillestokje en het geraspte noodmuskaat toe aan het mengsel.
  3. Kort even laten koken en van het vuur halen.
  4. Meng de eierdooiers en suiker in een grote kom met een mixer. Doe dit totdat het een plakkerig geheel is.
  5. Zeef het melk mengsel en voeg dit vervolgens toe aan de eiermix. Mix dit totdat het helemaal glad is en zachte pieken vertoont.
  6. Doe het nu terug in het pannetje en warm het heel zachtjes op. Eggnog mag wat dikker zijn, maar let wel op dat het nog te drinken is.
  7. Voeg als laatste de rum of de bourbon toe.

 

9. Warme advocaat met slagroom

Een drankje dat je vaak bij jouw oma en opa op tafel ziet staan. Je moet er van houden, maar het kan heel lekker zijn. Helemaal in de warme winter variant die wij voor jullie hebben.

Ingrediënten

  • 1/3 melk
  • 2/3 advocaat
  • een lekkere scheut rum
  • slagroom

Bereiding

  1. Voeg de melk en de advocaat samen. Als je dit even laat doorkoken wordt de smaak nog lekkerder, maar verlies je wel alcohol. Wil je geen alcohol verlies? Kook het dan niet door of voeg meer advocaat toe.
  2. Haal het mengsel van het vuur en roer de rum er doorheen. Heb je het doorgekookt maar wil je het ook sterk hebben? Dan kan je altijd meer rum toevoegen.
  3. Maak het af door de slagroom toe te voegen boven op het drankje.

 

10. Jägerthee

Een Oostenrijkse versnapering die je ongetwijfeld wel eens hebt zien staan op de menukaart. Dé perfecte toevoeging voor jouw verzameling warme dranken met alcohol die je met de kerst eens kan uittesten. Wil je de skivakantie naar jouw eigen huis brengen deze winter? Dat kan met deze heerlijke Jägerthee. Krijgen jullie ook zin in Après ski?

Ingrediënten

  • 20 ml rum (of snaps)
  • 2 kruidnagels
  • 200 ml zwarte thee
  • 50 ml rode wijn
  • 1 tl suiker
  • een half kaneelstokje

Bereiden

  1. Zet eerst de zwarte thee.
  2. Voeg dit daarna samen in een grote pot met de rode wijn, de suiker, het halve kaneelstokje en de kruidnagels.
  3. Wacht 3-5 minuten en verwijder dan de kruiden.
  4. Schenk per glas een 20 ml shot rum (of snaps) in. Giet tevens het mengsel in de glazen.

Tip van de redactie: Voor wat sinaasappelsmaak kan je ook wat sinaasappelschillen toevoegen tegelijkertijd met de kruiden. Je kan op het einde ook wat sinaasappelsap toevoegen of een schijfje sinaasappel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door nicole Anschütz (@n.i.c.o.l.e.81.a)