Bockbieren in Nederland

Bockbier, ook wel als bokbier geschreven is vooral in Nederland een ding. De Duitsers drinken het wel, maar dan zijn het vaak veel minder zoete bieren dan de bockbieren die wij in Nederland drinken. De Belgen grijpen deze kans en brouwen het eigenlijk vooral voor de Nederlandse markt. Hier kunnen wij dan weer optimaal van genieten.

Aangezien er ontzettend veel verschillende bieren in de Nederlandse schappen te vinden zijn, is het vaak lastig om een keuze te maken. Om jullie hierin een beetje op weg te helpen, selecteerden wij 10 heerlijke bockbieren die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.

 

Tien lekkere bockbieren op een rij

Dan is het nu toch echt tijd om jullie te verwennen met een aantal bieren die je zelf kan uitproberen. Na de 10 lekkere bittere bieren, is dit de selectie aan bockbieren:

1. Amstel – Bock -7%

Als een van de weinige bockbieren van de grotere Nederlandse brouwers, is dit een bock die niet volledig uit suikerwater bestaat. Deze rakker gaat er vaak al snel in en is niet te zoet, ondanks de vleugjes karamel die in dit biertje wordt verwerkt.

Amstel bockbier

 

2. ‘t IJ – IJbok – 6.5%

Een mooie bok uit de hoofdstad die al jaren goed scoort. Hij is niet te zoet en bevat smaken van granen en rood fruit. Inmiddels is dit door het hele land erg populair en goed te verkrijgen.

bockbieren

3. Van Moll – Opgebokt – 7.5%

In Eindhoven kun je brouwerij van Moll vinden. Zij hebben de Opgebokt gebrouwen en ook deze is niet onverdienstelijk. Doordat ze aardig wat heb hebben gebruikt om dit biertje aan de smaak te brengen, is deze best fruitig voor een Bock.

bockbieren

4. Grutte Pier – Bock – 8%

De brouwerij van Grutte Pier kan je vinden in het noorden van het land, tussen Heerenveen en Dokkum. Dir bockbiertje is vanaf oktober verkrijgbaar en met de versie van vorig jaar in het achterhoofd moeten we deze zeker in de gaten houden. Vorig jaar was dit goede biertje een beetje zoetig, met karamel en iets had iets rokerigs in de afdronk.

Grutte Pier

5. Walhalla – Heimdall – 8.5%

Dit is een stevige bock van 8.5% waardoor het direct een topper is om mee af te sluiten voor de openhaard als het buiten weer eens slecht weer is. Doordat deze bock gebrouwen is met een behoorlijke hoeveelheid rogge heeft hij een stevige body en zitten er veel aardse tonen in. Deze past dan ook goed thuis tussen de lekkere, zware bieren met een hoog alcoholpercentage.

bockbieren

 

6. Walhalla – Heimdall Whisky Blend – 8.5%

Viel de bok hierboven nou goed in de smaak? Dan is het zeker de moeite waard om deze ook eens te proberen. Ze hebben voor deze versie, de bock laten rijpen op 4 verschillende Schotse whisky vaten, namelijk: de Benrinnes, Tobermory, Glenallachie & Loch Lomond. Erg goed voor een lekkere variatie.

Walhalla Heimlall wiskey

7. Duits & Lauret – Houtgerijpte Rook Dubbelbock – 7.5%

Voor de mannen die de normale bockbieren saai vinden is dit een aanrader. Met vanille tonen van de vaten, gecombineerd met de gerookte mout is dit een heerlijke bock om eens te proberen.

bockbieren

 

8. Texels – Bock – 7%

Deze brouwerij dankt zijn populariteit vooral van de familie- en vrienden weekenden die worden gehouden op het eiland. Het is een populaire bockbier, maar niet voor niks! Deze bock drinkt lekker weg. Geen rare smaken, maar gewoon een goede en stevige bock.

Texels bier

9. Weihenstephaner – Vitus – 7.4%

Zoals de meeste Duitse bieren komt ook deze jongen in een halve liter. Een goede Duitse bock die vol zit met smaken van de geroosterde mout en smaken van rood fruit. De Vitus is daarom ook een aanrader voor mannen die houden van een frisse bock!

bockbieren

10. Einbecker – Winterbock – 7.5%

We sluiten af met een Bock van Einbecker, een brouwerij uit de plaats waar het allemaal begon. Een goede en stevige dubbelbock die voldoet aan de verwachtingen. Zoetig, stevig, karameltonen en fruitig. Alles wat we eigenlijk willen terugzien in een goede bock, proost!
Einbecker winterbock