Niezen en jeukende ogen: het hooikoortsseizoen

Hooikoorts, gemiddeld twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. Je bent dan allergisch voor stuifmeel van planten, grassen of bomen. En ook niet iedereen is allergisch voor dezelfde planten en bomen. Zo heeft de ene persoon juist in de lente vooral last van hooikoorts en een ander juist weer in de zomer. Maar wat kun je nou eigenlijk doen tegen hooikoorts. In ieder geval is die loopneus, het niezen en de jeukende ogen natuurlijk iets waar je liever niet te veel mee te maken hebt.

hooikoorts

Zoenen het medicijn tegen hooikoorts

Sommige mensen slikken hooikoortstabletten. Die bevatten antihistamine, de stof die je allergische reactie tegengaat. Ook kun je door de voeding die je eet soms hooikoorts verminderen. Maar het kan nog gekker. Volgens onderzoekers van het Satou ziekenhuis in Japan kun je namelijk ook hooikoorts tegengaan door te zoenen. Door het zoenen relax je en dat zou de productie van histamine, de stof die voor jouw hooikoorts zorgt, verminderen.

Tijdens het onderzoek werden vierentwintig stelletjes die last hadden van hooikoorts getest. Er werd aan hen gevraagd om dertig minuten te zoenen. Natuurlijk werd van tevoren het histamineniveau vastgesteld. Achteraf bleek dat bij alle stelletjes het niveau van de histamine gedaald was. Bij de controlegroep werd er alleen geknuffeld en niet gezoend en dat bleek niet hetzelfde effect te hebben. Nu moet je alleen je partner nog overtuigen dat het tijd is voor een zoensessie terwijl jij loopt te snotteren door al dat stuifmeel. Overigens kun je ook altijd nog gin of vodka proberen.