Zelf je horloge schoonmaken

Je horloge schoonmaken is erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat hij goed blijft werken en er stijlvol uit blijft zien. Een versleten bandje of een kras in het glas wordt niemand blij van. Om je horloge er zo fancy mogelijk uit te laten zien als dat je hem kocht, moet je hem goed schoonmaken. Dit hoeft echt niet elke dag of elke week, maar eens in de zoveel tijd of wanneer hij vies is geworden, is een heel goed plan.

 

Hoe reinig je je horlogekast?

Er zijn een aantal manieren om je horlogekast te reinigen. Wanneer je horloge waterdicht is, kan je hem iets makkelijker schoonmaken dan een die dat niet is. Een niet-waterdichte horlogekast kan je het beste afnemen met een watje waar een minimale hoeveelheid water op zit. Droog hem vervolgens direct af met een droog watje of doekje. Daardoor zit er zo kort als mogelijk vocht op je horlogekast, zodat het geen kans heeft op het horloge binnen te dringen.

Bij een waterdichte horlogekast is het een stuk makkelijker. Haal de bandjes van je horloge (alleen als je een stoffen of lederen band hebt) en leg de horlogekast in een sopje. Zorg wel dat je sopje met hele milde zeep is en maak het water niet té warm. Daarmee voorkom je dat je waterdichtheid verminderd wordt. Groene zeep is een goede optie, omdat daar helemaal géén chemische stoffen bij zijn toegevoegd.

horloge schoonmaken

(Leren) horlogeband schoonmaken

Nu je horlogekast helemaal schoon is, is het tijd voor je horlogeband. Horlogebandjes gemaakt van nylon kan je eenvoudig in een mesh zakje in je wasmachine laten wassen. Bij leer is het een stuk moeilijker, want je weet nooit goed van welke kwaliteit je leer is. Daarom is het verstandig om je leren bandje af te nemen met een natte reinigingsdoeken specifiek voor leer. Voor het grondig reinigen van leer kan je heel milde zeep gebruiken op een licht bevochtigd doekje. Zorg ervoor dat je leren band goed droogt. Zo voorkom je dat je leren bandje alsnog gaat stinken.

Krassen verwijderen in horloge

Om de krassen uit je horloge te verwijderen, is het verstandig om het professioneel te laten doen bij een horlogemaker. Deze gebruikt allerlei soorten schuurpapier en vervolgens polijst hij het glas. Wanneer je het toch zelf wilt proberen of je vindt het niet de moeite waard voor een klein krasje, kan je wat tandpasta gebruiken. Door tandpasta over het glas te smeren en vervolgens weer weg te halen, vul je de kleine krasjes op en is de kans dat je het krasje nog terug vindt heel klein.