Thee drinken. Enkele bekende mannen doen het, zoals Sean Connert, Daniel Craig en Justin Timberlake. Meestal met als reden dat het goed voor je is. Vaak zie je ook een strijd tussen de koffie en thee liefhebbers. De een zegt dat het ene niet goed voor je is en vice versa. Maar wat nou als een bepaalde manier van thee drinken de kans op kanker met 90% verhoogt? Dan ben je toch snel geneigd het weg te zetten of op een andere manier te drinken. De nieuwe studie laat zien hoe je thee niet moet drinken, zodat jij ervoor zorgt dat de kans op kanker niet wordt verhoogd.

Thee drinken MAN MAN

Thee drinken; wat is het probleem?

De onderzoekers ontdekten een probleem in hoe sommige thee drinkers een verhoogd risico op slokdarmkanker kunnen oplopen. Wanneer jij je thee drinkt op 60 graden Celsius of warmer, bij een hoeveelheid van minimaal 700 ml per dag, dan loop jij een verhoogd risico op slokdarmkanker. Dit is ten opzichte van de mensen die hun thee op koelere temperaturen drinken gemeten.

De studie komt van het International Journal of Cancer. Zij hebben voor deze studie ruim 50.000 personen tussen de 40 en 75 jaar getest, in een tijdsbestek van 10 jaar. Hieruit is dus gebleken dat degene die thee warmer dan 60 graden Celsius dronken, 90% meer kans op slokdarmkanker hebben dan degene die dit niet doen. Daarom dien jij je thee af te laten koelen voordat je het begint te drinken, volgens Dr. Farhad Islami (de wetenschapper achter de studie). Slokdarmkanker wordt normaliter veroorzaakt door alcohol, roken, zure producten en nu dus ook bij het drinken van hete drank. Moet er als kanttekening geplaatst worden dat het vooralsnog alleen getest is op thee.

thee drinken kanker kans MAN MAN

Het is daarnaast niet de eerste keer dat dit wordt gemeld in een onderzoek. Er zijn al vaker studies geweest naar de invloeden van thee op slokdarmkanker, maar er is nu wel voor het eerst een specifieke temperatuur aangehangen. Waar het nu voornamelijk om thee gaat, heeft dokter Stephen Evans (hoogleraar pharmacoepidemiology aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine) een andere mening. Hij neemt namelijk aan dat het gaat om alle warme dranken. Maar tot het tegendeel bewezen is, houden wij nog even aan dat koffie drinken gezond is.