Welke wijn hoort bij welke gang?

De kerstboom staat, Mariah Carey klinkt op elke radiozender en je moet mee naar je schoonmoeder. Ja, het is weer Kerstmis. Is het dit jaar aan jou om het kerstdiner te organiseren? Dan wil je natuurlijk de voorgaande jaren overtreffen met een mooi gevulde eettafel. En daar hoort natuurlijk passende wijn bij. En onthoud, niks is fout. Het gaat tenslotte om wat jij lekker vindt.

Aperitief

Een feestelijke wijn mag niet ontbreken. Door af te trappen met bubbels worden je smaakpapillen wakker gemaakt en wordt ook je eetlust opgewekt. Naast champagne zijn cava en prosecco ook goede aperitieven om het kerstdiner mee in te luiden. Wij zouden gaan voor een droge fles brut, zoals de Italianen hem graag drinken.

Voor-, tussen- en hoofdgerecht

Voorgerechten zijn vaak lichtere gerechten zoals een salade of vis. Frisse, lichte, fruitige witte wijnen als een Franse Pinot Grigio of een Chablis als je wilt uitpakken past hier goed bij. Welke het ook goed doen, zijn droge witte of licht mousserende wijnen.

Als tussengerecht komen meestal stevigere gerechten op tafel zoals gevogelte of een romige soep. Een wat zwaardere witte wijn zou hierbij geserveerd kunnen worden. Volgens de etiketten wordt bij soep geen wijn gedronken. Wil je toch een wijn schenken, kies dan voor een lichte witte of lichte rode wijnen. Gebruik bij het schenken van rode wijn een wijnglas dat groter is dan een witte wijnglas. De extra zuurstof in het glas laat de rode wijn beter tot zijn recht komen. Merlot en Pinot Noir zijn wijnen die gewaardeerd zullen worden.

Red wine being poured into a stem glass at the table.

Bij het hoofdgerecht is rood vlees favoriet, van bijvoorbeeld rund, hert of haas. Hier zou een volle, zwaardere rode wijn zoals de Cabarnet Sauvignon passend bij zijn. Gebrand varkensvlees en gestoofde kip vragen om een fruitige rode wijn met een lange afdronk, zoals de pinot noir. De ideale temperatuur van rode wijn is rond de 18 graden. Aangezien het in veel huizen boven deze temperatuur is, kun je de fles voor gebruik even in de koelkast zetten.

dessertwijn man man

Dessert

Dessertwijn wordt gedronken als dessert of met een dessert. De zoetigheid van een dessertwijn kan goed samengaan met de zoete smaken van een dessert of met een kaasplankje. Ook sherry en port kunnen geschonken worden als dessertwijn. Is het dessert zoet? Dan moet de dessertwijn nog zoeter. Sluit je diner af met bijvoorbeeld een muskaatwijn.

Nog een stapje verder?

Lees je van tevoren in over de wijnen die je gaat schenken. Achter elke wijn schuilt een verhaal. Vertel dit tijdens het inschenken van de wijn en klink als een echte wijnexpert. Dit zorgt voor een nog mooiere belevenis van je gasten tijdens het drinken van jouw gekozen wijnen. Je kunt de meeste goede wijnen gewoon bij de supermarkt krijgen en anders bij de slijterij. Bij de slijterij kun je rekenen op meer en betrouwbaarder advies.