Verbreed je horizon

De beste tip om meer van wijnen te weten, is natuurlijk door er velen te proeven en dan ook nog te onthouden waar hij vandaan komt en van welke druif. Maar naarmate je er meerdere ‘geproefd’ hebt, wordt het onthouden van het soort wijn steeds lastiger. De beste manier om als een prof over te komen, is door de ‘bekende’ wijnstreken te vermijden. Wanneer je een wijn uit een streek ziet, waarvan je niet eens wist dat ze wijn produceerden, dan is de kans groot dat het een goede wijn is. Landen als Bulgarije, Hongarije en Griekenland zijn de laatste jaren een opmars aan het maken binnen de wijn scene. Door veel verschillende wijnen uit verschillende streken te proberen, kom je misschien wel de hoofdprijs tegen.

Stel vragen aan de sommelier

Het stellen van gerichte vragen aan de sommelier heeft meerdere pluspunten. Zo verkrijg jij zelf meer informatie, maar je komt ook heel interessant over. Vraag bijvoorbeeld naar een wijn die past bij het hoofdgerecht van je date. Of vraag geïnteresseerd naar de nieuwe wijnen van het restaurant of wat de sommelier aanbeveelt. Op deze manier kom jij stiekem veel te weten over wijnen die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kende.

Foto via

Wees op de hoogte van de trends

Trends gelden niet enkel binnen de fashionindustrie, op het gebied van eten en drinken kennen we ook bepaalde trends. Denk aan de Gin & Tonic. Een aantal jaren geleden dronk niemand dit drankje en tegenwoordig zijn er tientallen variaties op iedere kaart van een restaurant te vinden. En het gaat zelfs zo ver dat er nu ook Gin & Tonic ijs op de markt is. Deze trends gelden ook binnen de wijn scene. Ben dus op de hoogte van wat hip en happening is op dat moment, laat dit vervolgens blijken aan bijvoorbeeld je vrienden en je komt over als een echte wijnkenner.

Ken de populairste wijnen en de smaken

Misschien ga je niet iedere week bij een chique restaurant eten waar ze nog chiquere wijnen serveren. Maar misschien sta je wel iedere week in de supermarkt, op zoek naar een lekker wijntje voor die avond. Om als een wijnexpert over te komen, moet je toch wel op de hoogte zijn van de meest populaire wijnen, die de supermarkt aanbiedt, en wat de smaak hiervan is, zodat je tegen je date kunt zeggen welke je aanbeveelt. Leer onderstaand lijstje uit je hoofd en je basiskennis over wijnen is compleet.

Sauvignon Blanc

Licht en fruitig, met tonen van citroen. Deze wijn is heerlijk bij visgerechten. De wijn heeft een kruidige toon, waardoor hij ook heerlijk te drinken is bij vegetarische gerechten.

Chardonnay

Tinten van groene appel en tropische vruchten, met een romige en rijke afdronk. Combineer deze wijn met romige producten, zoals een pasta, of met een lekkere gegrilde kip uit de oven.

Pinot Noir

Zoete, fruitige tonen, verzacht met vanille en caramel. De Pinot Noir heeft een verrassend lichte kleur voor een rode wijn, maar zo licht als de kleur is, zo rijk is de smaak en de geur van de wijn. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld gerechten waar paddenstoelen in verwerkt zijn of gerechten met wild en gevogelte.

Pinot Grigio

Tonen van bessen, citrus en perzik, maar met een kruidige ondertoon van amandelen, honing en gember. Kenners noemen deze wijn de leider van de Aziatische gerechten. De Pinot Grigio gaat perfect samen met een pittig, zoetzuur Chinees of Indiaas gerecht.

Merlot

Smaken van framboos, donkere kersen en pruimen en tonen van vanille en kruidnagel. Merlot kun je herkennen aan de intense, geurige smaak met fruitige aroma’s. De wijn is heerlijk bij rood vlees.

Nu je deze kennis tot je hebt genomen en je een wijnexpert in wording bent, wordt het tijd voor een echte wijnverzameling en dit is hoe je die start.