Ontdek je smaakprofiel

De variaties in wijnen gaan veel verder dan rood, wit of rosé. Van gebalanceerd tot krachtig tot vol, allemaal benamingen om uit te drukken wat voor smaak je bij een bepaalde wijn hebt. Het is belangrijk om te weten waar jij van houdt, om te voorkomen dat je dadelijk een wijnkelder vol hebt met wijnen die je niet lekker vindt. Door bewust te zijn van wat je proeft, leer je je smaak steeds beter kennen. Ruik eerst aan de wijn, datgene dat je proeft komt voort uit de geur die je hebt waargenomen. Nadat je aan de wijn hebt geroken, komt de eerste slok. Deze bestaat uit drie delen: de aanzet, het mondgevoel en de afdronk. De aanzet is de smaak die je meteen waarneemt. Het mondgevoel wordt beïnvloed door bepaalde suikers of zuren die in de wijn te vinden zijn. De afdronk is de smaak die je proeft nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Ben je positief? Dan is het zeker een wijn om toe te voegen aan je verzameling.

Waar te halen

Misschien is die ene wijn van €4,- bij de supermarkt wel je favoriet, misschien gaat je voorkeur uit naar de exclusievere wijnen. Iedereen zijn voorkeur ligt ergens anders, dus ook de plek waar de wijnen vandaan komen. Ga naar een dichtstbijzijnd wijnhuis, hier zijn ze gespecialiseerd in wijnen en wanneer jij verteld waar je van houdt, kunnen ze je vast verder helpen. Voor meer avontuur kun je ook op vakantie gaan naar Frankrijk, waar je deze mooie wijnroutes langsgaat en de mooiste wijnhuizen ontdekt. Sla vooral een paar wijntjes in die je lekker vindt, om thuis nog te kunnen nagenieten.

wijnverzameling-wijn-manman

Het bewaren van wijnen

Om je wijnverzameling te beginnen, heb je er wel een aantal nodig en de witte varianten kun je niet allemaal in je koelkast bewaren. Maar dit hoeft ook niet. Zorg er ten eerste voor dat de temperatuur van de ruimte waar je de wijnen bewaard niet onder de 0 en niet boven de 25 graden uitkomt. De ideale temperatuur om je wijnen te bewaren is tussen de 10 en 12 graden. Het is belangrijk dat de plek donker, tochtvrij en niet te droog is. Ook het bewaren van bijvoorbeeld aardappelen of uien in dezelfde ruimte als je wijnen, kan invloed hebben op de smaak ervan. Na het openen van de wijnen zijn ze nog maar beperkt houdbaar, vaak korter dan we eigenlijk denken. Ons zusje FEM FEM schreef al eerder een artikel over de houdbaarheid van rode wijn na opening.

De juiste gear

Voor je wijnverzameling heb je natuurlijk ook de juiste spullen nodig, zoals een wijnschenker, wijnrekken, wijnkoelers en verschillende wijnglazen die passen bij verschillende wijnen.

Shop hier:

Wijndecanteerder-schenker

Een wijndecanteerder-schenker zorgt, door middel van de juiste hoeveelheid zuurstof, voor een krachtige smaak en zorgt ervoor dat jij de wijn inschenkt zonder te knoeien.

 

wijnschenker-wijnverzameling-manman

Wijndecanteerder

Wijnspecialist €7 Shop nu
wijnverzameling-wijnschenker-manman

Selection Decanteerder-Wijnschenker

Menu €32 Shop nu

Wijnrekken

Wijnrekken hoeven niet saai te zijn. Je hebt ze in heel veel verschillende vormen en designs, altijd wel een die bij je interieur past, zodat iedereen jouw wijnverzameling kan bewonderen.

wijnrek-wijnverzameling-manman

Grape - Wijnrek - Zwart

Goods €54 Shop nu
wijnverzameling-wijnrek-manman

Wijnrek 65193

Blomus €63 Shop nu

Wijnkoelers

Omdat je je witte wijn niet in een teug achterover giet tijdens een romantisch avondje met je meisje, is het wel handig als hij bij het tweede glas niet al warm is. Daarom zijn wijnkoelers de ideale oplossing en het ziet er ook nog eens chique uit.

wijnkoeler-wijnverzameling-manman

RVS Wijnkoeler - Set van 2 stuks - Staaf/Stick

Enjoy your wine €20 Shop nu
wijnverzameling-wijnkoeler-manman

Wijnkoeler rvs dubbelwandig

Kitchencraft €34 Shop nu

Wijnglazen

Wijnglazen die passen bij het type wijn laten zien dat je waarde hecht aan je wijncollectie. Zorg dat bij rode wijn kiest voor een glas met een grote, ronde kelk, hierdoor kan er meer zuurstof bij en blijven de aroma’s goed in het glas. De kelk van een witte wijnglas mag kleiner zijn, witte wijn hoeft namelijk minder te ‘ademen’ dan rode wijn.

wijnglas-rood-wijnverzameling-manman

Rode wijnglas - 6 stuks

Leonardo Puccini €27 Shop nu
wijnverzameling-wijnglazen-manman

Witte wijnglas - 6 Stuks

Leonardo Daily €20 Shop nu

Met deze informatie en de aanschaf van de juiste wijnen en wijnaccessoires, ben jij klaar om die wijnverzameling te beginnen waar je vrienden jaloers op zijn.