1 Route des Châteaux – Bordeaux

Bordeaux staat vooral bekend om zijn rode wijnen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. Maar ze produceren ook witte en rosé wijnen, zoals de bekende Sauvignon Blanc. De 120.000 hectare aan wijnboomgaarden bestaan uit verschillende wijndistricten met elk hun eigen wijnsoort. Een van deze districten is Médoc liggende aan de rivier De Gironde. De Route des Châteaux is ongeveer 100 kilometer en stuurt je langs de mooiste kastelen, bijzondere architectuur en natuurlijk de lekkerste wijnen, zoals Grands Cru en Crus Bourgeois.

2 Route van Graves naar Sauternes – Bordeaux

Deze route wordt ook wel de bakermat van de wijnen van Bordeaux genoemd. In de wijngaarden van Graves en Sauternes worden de geklasseerde witte Bordeaux-wijnen Pessac-Léognan, Barsac en Sauternes geproduceerd. De omgeving van Sauternes beschikt over vele mooie dorpjes die zeker het bezoeken waard zijn. Ga ook langs Château de la Brède, het kasteel waar Montesquieu heeft gewoond.

wijnroutes-montesquieu-frankrijk-manman

Foto via

Route des Vins Mâconnais-Beaujolais – Bourgogne

Wanneer je via de Route du Soleil naar je vakantiebestemming rijdt, zie je de eerste wijngaarden van de Bourgogne al langs de snelweg liggen. De meeste wijnen in de Bourgogne worden geproduceerd van de Chardonnay druif, samen met de Pinot Noir. Deze wijnroute biedt een keuze uit acht verschillende trajecten met als startpunt Mâcon of Cluny en ze zijn tussen de 15 en 120 kilometer lang. Rijd door de prachtige natuur van dit gebied met zijn unieke geschiedenis. Je komt langs verschillende kastelen, Romaanse kerkjes, traditionele wijnbouwershuizen en wijnkelders, waar je heerlijke rode en witte wijnen kunt proeven. Vanuit het hooggelegen Brancion heb je een fantastisch uitzicht.

4 Route van de Grands Crus de Bourgogne

Deze route van zo’n 60 kilometer bestaat uit twee delen en voert je door de Côte d’Or. De route begint ten zuiden van Dijon tot aan Corgoloin, waar je vele rode Grand Cru wijnen tegenkomt. Het tweede gedeelte van de route gaat van Ladoix-Serrigny, dat net iets onder Corgoloin ligt, tot de berghelling van de Maranges. Tijdens het tweede gedeelte van deze route kom je juist veel Chardonnay wijnen tegen. Wijnbouwers zijn niet alleen trots op hun wijngaarden, maar op de hele omgeving. Dit blijkt uit de huizen die volop met bloemen versierd zijn en de smalle, geplaveide straatjes waardoor deze dorpjes zijn charme verdienen.

wijnroutes-frankrijk-manman.00_jpg_srz

Was je planning niet om deze zomer naar Frankrijk te gaan, maar houd je wel van wijnen? Misschien is Azië meer jouw ding, bezoek dan deze Chinese bunker die is omgetoverd tot indrukwekkend wijnmuseum.