De beste witte en rode wijnen in de supermarkt

Ooit waren er een aantal gerenommeerde deskundigen op wijngebied. Zo is er de befaamde Hubrecht Duijker, ooit winnaar van de prestigieuze ‘Orden de Caballeros del Vino’ en natuurlijk Nicolaas Klei. Laatstgenoemde is samen met Harold Hamersma auteur van een van de standaardwerken over wijn: ‘Handboek voor de moderne wijnliefhebber’. Diezelfde Hamersma is inmiddels een grote jongen geworden en gaat tegenwoordig door het leven als autoriteit op wijngebied. Komt goed uit, want dankzij hem weten we welke wijnen we zeker moeten hebben en welke juist niet.

De drie beste rode en witte wijnen

Dat een goede wijn niet duur hoeft te zijn, blijkt wel uit de opsomming van Hamersma’s honderd beste supermarktwijnen in Nederland, gebaseerd op zijn wijnjaargids De Grote Hamersma 2019. Voor de echte wijnliefhebber: die wijnjaargids die je in de betere boekenzaak kunt bestellen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, presenteren we alvast een top drie van rode en witte wijnen die je bij de verschillende supermarkten kunt aantreffen. Zoals altijd is ook hier het devies: geniet volop, maar drink met mate(n).

beste rode en witte wijnen

Albert Heijn

 1. Marques de Casa Concha 2016 – Het is een stevige dinerwijn deze Cabernet Sauvignon uit de Maipo Vallei in Chili. Staat er rood vlees of juist wild op het menu, dan is dit de perfecte metgezel. (€14,99)
 2. Chateau Tapie 2016 – Het is altijd weer een hele uitdaging om de juiste wijn te zoeken voor een ovenschotels, stamppot of rood vlees. Deze soepele en zachte biologische rode wijn maakt het wel erg makkelijk om je gasten te verrassen. (€9,99)
 3. Do­mai­ne Louis Max Mer­cu­rey Char­don­nay – zalm en pastasalade vragen om een stabiel. niet overheersende kwaliteitswijn. Deze Chardonnay is een heerlijk frisse en fruitige witte wijn die je daar goed mee kunt combineren. (€16,99)

Dirck III

 1. Masso Antico 2017 – Een perfect intense witte wijn die je ook nog eens kunt gebruiken als heerlijk aperitief. Wil je verrassend uit de hoek komen en een perfecte begeleider zoeken voor bijvoorbeeld een pastamaaltijd, dan is dit je vriend. (€7,99)
 2. Doña Dominga 2016 – Pinot Noir wordt vaak gebruikt om Champagne te maken, maar ook andere wijnen zijn mogelijk. Deze rijke en fruitige Pinot Noir is perfect als begeleider van wild en pittige gerechten. (€7,49)
 3. Chateau de Pont 2017 – Staat er vis op tafel, dan is de keuze eenvoudig. Deze frisse Sauvignon Blanc heeft een aangenaam zuurtje die goed samengaat met vis. (€8,99)

beste wijnen supermarkt feestdagen

Jumbo

 1. Terrapura Carmenere Single Vineyard 2016 – Soms heb je genoeg aan een eenvoudige, haast sobere wijn die gewoon lekker wegdrinkt. Deze soepele Chileense rode wijn is dan een prima keuze, bijvoorbeeld bij rood vlees. (€7,99)
 2. Trentham Estate Murray Darling 2017 – Een fruitsalade of kipgerecht komt het beste tot zijn recht met een pinot gris met een exotische fruitsmaak. Prima keuze dus. (€7,99)
 3. Chapeau Weissburgunder 2017 – Wit, droog en bijzonder lekker bij aspergegerechten. (€9,99)

Plus

 1. El Descanso Limited Edition 2018 – Vis, schaal- en schelpdieren vragen om een witte wijn met net even dat kleine beetje extra. Heerlijk fris en fruitig. (€8,49)
 2. Danie de Wet Chardonnay Barrel reserve – Natuurlijk past deze droge volle witte wijn prima bij kipgerechten, maar doet het ook uitstekend als begeleider van een kaasplankje na de maaltijd. De citrustonen geven de wijn net dat beetje extra karakter wat nodig is. (€8,99)
 3. Chateau de l’Horte 2015, Reserve Speciale – Bij wild- en rundgerechten past deze stevige, licht kruidige wijn. Niet echt iets voor beginnende wijndrinkers, maar een genot als je echt wilt genieten. (€8,99)

Dan rest er nog maar één ding te zeggen: Cheers!