Welke baard moet ik kiezen?

Het mannengezicht, om het maar even generaliserend te verwoorden, is eenvoudig in te delen. Zo kan je beschikken over een rond, hoekig, ovaal, driehoekig, vierkant en zelfs diamantvormig gezicht. Wil jij een volle baard laten groeien, dan moet je rekening houden met jouw gezicht. Niet elk model is immers voor elk gezicht geschikt.

Helaas bestaat er dus niet zoiets als ‘one size fits all’. Het goede nieuws is dat we exact weten wat je met je baard aan moet als je beschikt over de klassieke contouren ofwel een diamantvormig gezicht.

Je gezichtsvorm bepalen door het correct te meten

Om het even heel simpel te houden: om te bepalen welke gezichtsvorm je hebt, ga je eenvoudig vier zaken opmeten:

  • Voorhoofd: Meet je gezicht vanaf de top van de boog van je wenkbrauwboog tot aan de top van de tegenoverliggende boog.
  • Jukbeenderen: Meet de jukbeenderen door te beginnen en te eindigen op het meest puntige deel, net onder de buitenste ooghoek.
  • Kaaklijn: Meet de kaaklijn vanaf het puntje van je kin tot onder je oor. Precies op het punt waar je kaak naar boven wijst. Vermenigvuldig de gevonden lengte met twee om de juiste lengte van de kaaklijn te weten.
  • Gezichtslengte: Als laatste meet je de lengte van je gezicht door te beginnen vanaf het midden van je haarlijn tot het puntje van je kin.

welke baard kiezen

Heb je een diamantvormig gezicht, dan kan je dat checken aan de hand van de volgende kenmerken:

De lengte van het gezicht is het grootst. Vervolgens komen de jukbeenderen, het voorhoofd en de kleinste afmeting is de kaaklijn. De kin is vanzelfsprekend iets puntig.

De ideale baard voor een diamantvormig gezicht

Nu je weet dat jouw gezicht perfect binnen het beeld van een diamantvormig gezicht past, komt het spannendste deel. Deze gezichtsvorm is – als je het goed hebt opgemeten – het breedst bij de jukbeenderen. Daarnaast is het voorhoofd een stukje smaller en is de kaaklijn duidelijk symmetrisch in de breedte. Logischerwijs is het dus zo dat de beharing op je kin het visuele aspect van de jukbeenderen kan compenseren. Ga dus niet fanatiek met je scheerapparaat aan de slag, maar gebruik een tondeuse (of nog beter: de schaar) zodat je een mooi model krijgt. Er iets meer vanaf knippen kan immers altijd, erbij plakken wordt een stuk lastiger. Door te kiezen voor wat meer zichtbare beharing op je kin, zorg je ervoor dat deze visueel wat wordt afgevlakt zodat het de botstructuur van je gezicht in balans brengt.

Wel of geen sik laten groeien?

Hoe leuk het misschien ook lijkt ook een echte sik te laten groeien, echt slim is het niet. Een te puntige beharing op je kin zorgt al snel voor een te groot accent op de punten die je eigenlijk wil camoufleren. Bij voorkeur zorg je ervoor dat de beharing wat breder is op de wangen en aan de rand van de kaaklijn. Op die manier verdwijnt de puntige vorm van je kin en verleg je dus de aandacht naar de gebieden die je wilt laten opvallen. Slaag je erin om daarnaast ook de snor iets dunner te maken, dan is het helemaal perfect.