Het verschil tussen yoga en stretchen

Er zit een groot verschil tussen yoga en stretchen. Yoga werkt met de ademhaling en stretchen niet. Mensen die yoga beoefenen zijn van mening dat de ademhaling lichaam en geest met elkaar in verbinding brengt. Deze sport is bedoeld om spanningen uit het lichaam te krijgen, rust in je hoofd te creëren en comfortabel te zitten voor een diepe meditatie. Yoga heeft dus meer met de geest te maken. Stretchen zorgt voor meer rekbaarheid en verbetert belaste spieren.

Wat is yoga?

Yoga leert ons om lichaam en geest en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. Daardoor maak je je geest en lichaam ruimer, gekalmeerd en open. Veel mensen die niet bekend zijn met yoga hebben vaak het idee dat het vooral draait om gecompliceerde lichamelijke oefeningen, wat ook deels klopt. Maar als je begint met de meest klassieke yoga oefeningen merk je al snel dat het best wel eenvoudig is. Tijdens yoga worden verschillende inspannende en ontspannende houdingen afgewisseld, in combinatie met adembewustzijn en aandachtsmeditatie oftewel mindfullnes. Hierdoor ontstaat er evenwicht, verbinding en stroming. Tijdens het beoefenen van yoga is het belangrijk dat je de ruimte voelt en jezelf richt op wat jouw lichaam je vertelt en daar je aandacht aan besteedt. Als jij dit vaak beoefent, dan zal je de voordelen van yoga ervaren, zoals lekker in je vel zitten en minder last hebben van angstige gevoelens.

verschil yoga en stretchen

Wat is stretchen?

Stretchen is een specifieke oefening om je gewrichten te verbeteren binnen de grenzen van rekbaarheid en belaste spieren. Het wordt ook wel rekken of strekken genoemd. Door te stretchen circuleert het bloed beter door je spieren waardoor ze meer zuurstof opnemen. Je gaat je energieker voelen, het maakt je flexibeler en verbetert je evenwicht. Je lenigheid wordt bevorderd en er zal veel minder kans zijn op spierblessures. Stretchen is een van de eenvoudigste vormen van lichaamsbeweging. Het is wel heel belangrijk dat jij stretcht met warme spieren. Als jij namelijk stretcht wanneer je spieren koud zijn, kan dat leiden tot een verrekte of gescheurde spier. Doe het bijvoorbeeld na het hardlopen of na het trainen in de sportschool met je maten. Stretchen vóór je training kent negatieve effecten.