Uit onderzoek blijkt dat statisch stretchen alleen maar tijdverspilling is en zelfs je prestaties remmen.

En dit geldt niet alleen voor hardlopers. Een studie uit 2013 verklaart dat statisch stretchen je kracht verminderen, voordat je gaat krachttrainen. Jonge, fitte mannen die voorafgaand aan hun training stretchten, tilden bijna tien procent minder met squats, dan de mannen die niet hadden gestretcht. Daarbij kwam dat hun stabiliteit tijdens de oefeningen significant lager was. Eenzelfde resultaat werd gevonden in een studie die 104 sportonderzoeken analyseerde. Hieruit blijkt ook dat kracht met bijna zes procent afneemt, indien mensen voor hun krachttraining stretchen.

Lange termijn

Dan denk je, na mijn training is het toch wel klaar. Helaas, de negatieve resultaten van stretchen zijn 24 uur lang merkbaar, volgens deze studie. Een kleine nuance moet wel gegeven worden: een korte stretch-sessie, 30 seconden, kan weinig kwaad. Maar dit voegt net zo veel toe als dat het kwaad kan. Helemaal niets dus.

stretchen-2

Blessures

Wanneer we een pijntje ervaren, voelt het dat alsof onze spieren zich samentrekt. Dat is ook zo, als reactie op pijn. Het strekken van de spieren is overigens niet de manier om van blessures af te komen. Wat dan wel? Het doen van progressive strength training, waarbij je opbouwend gewicht toevoegt, en het letten op je gezondheid door goed te slapen en stress te vermijden.

Vind je het idee van stretchen toch moeilijk los te laten, doe dan een meer dynamische variant. Denk aan jumping jacks en leg kicks, of andere dynamische oefeningen om de spieren die je gaat gebruiken tijdens de training op te warmen.