Verschillende vormen van liefdestalen in relaties

Gary Chapman schreef het boek The 5 love languages en, zoals de titel al zegt, gaat het over vijf liefdestalen die handig zijn om te begrijpen. Wanneer je een andere manier hebt om je liefde te uiten dan dat je partner heeft, is het heel lastig om elkaar te begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sommige mensen meer dan één liefdestaal hebben. Maar wat gebeurt er als de een veel cadeaus wil geven om liefde te uiten, maar de ander heeft meer behoefte aan diepe gesprekken? Dan kan het nog weleens botsen.

Woorden van bevestiging

Liefde door middel van woorden. Voor een aantal is dit dé liefdestaal. Denk aan goede complimenten of lieve berichtjes. Dit betekent niet alleen “Ik hou van je” zeggen, maar ook specifieke dingen, zoals: “Ik ben zo trots op je” of “Je ziet er geweldig uit vandaag”. Voor iemand die deze liefdestaal gebruikt, zijn positieve woorden heel belangrijk. Dat kan echt een groot verschil maken.

Tijd en aandacht

Voor een hoop mensen is dit hun liefdestaal. Dit betekent dat je tijd opgeeft om met je partner te zijn en hun ook echt je aandacht geeft. Je bent dus niet alleen fysiek samen, maar echt zonder afleiding met elkaar. Sommige koppels kunnen hier zelfs een beetje in door draaien, vooral wanneer dit van beiden de liefdestaal is. Of het nu gaat om een diep gesprek, wandeling in het park of wat dan ook. Het draait allemaal om het samen zijn.

aanraking in relatie

Cadeaus geven

Een cadeautje hier en een cadeautje daar. Het kan jou of haar liefdestaal zijn. Het gaat totaal niet om dure cadeaus, maar eigenlijk alleen om het gebaar en de gedachte erachter. Het zou letterlijk een lief kaartje kunnen zijn en het is al genoeg. Wanneer je een cadeau geeft laat het zien dat je over haar hebt nagedacht.

Helpen wanneer ze het nodig heeft

Sommige mensen voelen zich geliefd wanneer hun partner dingen voor ze doet. Dit kan variëren van het doen van huishoudelijke taken of helpen met dingen waar ze hulp bij nodig hebben. Dit laat zien dat je moeite wil doen voor je partner, wat je hen uiteindelijk weer heel blij maakt.

Lichamelijke aanraking

Voor anderen is fysieke aanraking de belangrijkste manier om liefde te voelen. Dit kan gaan van een eenvoudige knuffel of kus tot hand in hand lopen of een intieme avond samen. Lichamelijke aanraking zorgt voor een diepere connectie, zelfs als het niet je liefdestaal is, is het dus zo slecht niet eens.