De juiste tijd om de liefde te verklaren

Wanneer je aan mensen vraagt hoe ze wisten of ze van iemand houden, krijg je dikwijls te horen ‘je weet het vanzelf’ of ‘het is er gewoon’. Hier heb je in principe niet echt veel aan maar ergens zit er een kern van waarheid in. De liefde is en blijft namelijk een gecompliceerd fenomeen. “Wanneer het gaat over de liefde hebben we eigenlijk geen idee waarover we praten”, aldus Lawrence Siegel, klinisch psycholoog en seks therapeute. Op dat moment ben je ook wel verloren in de liefde. Dus wanneer is het eigenlijk de juiste tijd om de liefde te verklaren aan je partner? Ieder koppel is en blijft toch anders. Gelukkig zijn er een paar stappen die je erbij kunnen helpen.

ik hou van je zeggen liefde bekennen MAN MAN

Voel je het echt?

We moeten het niet moeilijker maken dan dat het is, want inmiddels weten we dat de liefde erg ingewikkeld kan zijn. De enige echte vraag die je jezelf moet stellen is: voel je het echt?. Dan hebben we het natuurlijk niet over de hoeveelheid alcohol in je lijf maar of je de liefde voelt voor de ander. De juiste tijd om dit te zeggen is wanneer het goed voelt. legt Siegel uit. Het is echter een ingewikkeld proces. Veelal draaien mensen er omheen. Ze proberen ‘het’ te zeggen maar dit kan nog wel eens ingewikkeld klinken. Het is belangrijk om je instinct te volgen en te zeggen hoe jij je voelt. Als dit ‘ik hou van je’ is, zeg dit dan in plaats van rondjes eromheen blijven draaien.

Is het liefde of verzot zijn op

Je kunt natuurlijk gek zijn op iemand, maar je kunt ook gek zijn op pizza of een speciaal biertje. Wanneer je dit gevoel hebt, is hier echter niets mis mee. Je zult jezelf alleen af moeten vragen of het van korte tijd is in the heat of the moment of dat je oprechte, diepe gevoelens voor iemand hebt. Ga na of je je partner nog steeds aantrekkelijk vindt wanneer al haar geweldige eigenschappen waar je toendertijd voor viel wegvallen. Kijk naar de minst aantrekkelijke kwaliteiten van de ander. Voel je dan nog steeds hetzelfde? Dan hou je wellicht écht van de ander.

ik hou van je zeggen liefde bekennen MAN MAN

Het gevoelen van ‘moeten’

Wanneer we het hebben over relaties dan komen er dikwijls punten bij kijken van ‘moet ik..’ of ‘moet ik niet..’. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van compromissen of andere verplichtingen. Je moet echter de woorden ‘ik hou van je’ niet zeggen omdat het moet. Als het zegt om de ander een plezier te doen, word je er niet gelukkiger van. Uiteindelijk zal dit eindigen in een fiasco waar je zowel de gevoelens van de ander kwetst als die van jezelf. Bepaal daarom hoe jij als persoon ervoor staat in het desbetreffende punt van de relatie. Praat met de ander over hoe jullie beiden hierover denken.

Denk om de timing

We gaan ervan uit dat je 100% in love bent op iemand. Maar let op wanneer je dit gaat zeggen tegen de ander. Timing kan namelijk erg veel doen, zowel in je voor- als nadeel. Heb je bijvoorbeeld seks of net seks gehad? Zeg dan niet voor het eerst de woorden ‘ik hou van je’. Seks is een namelijk al iets kwetsbaars op zichzelf. Om het dan voor het eerst te zeggen kan voor veel verwarring of een hinderlaag zorgen. Zeg het bovendien ook niet uit onzekerheid of bezitterigheid. Ga ook eens bij jezelf na hoelang jullie precies aan het daten zijn. Het kan zijn dat je het na een aantal weken al voelt, maar bedenk je dat je binnen zo’n korte tijd de ander nog niet écht kent. Pas na een aantal maanden voel je jezelf op je gemak bij iemand en laat je ook de minder leuke kant van jezelf zien. Heb je dit stadium nog niet bereikt? Wacht dan nog even met het verklaren van de liefde.

ik hou van je zeggen liefde bekennen MAN MAN

Het moraal van het verhaal

We kunnen natuurlijk niet voorspellen wat voor jou nou precies de beste tijd is om te zeggen dat je van iemand houdt. Wel kunnen we advies geven over wat je het beste kunt doen. Luister vooral naar je gevoel. Als dit aangeeft dat het goed voelt en dat je daadwerkelijk de liefde voelt voor iemand, uit dit dan. Ga er met een open houding in, verwacht niet dat de ander dit direct terug zegt en zorg voor het juiste moment.

Er is geen vastliggend plan voor de liefde en het loopt bij iedereen anders. Zo schrijft Dr. Aaron Ben-Zeev. Hoewel het klopt dat een diepgaande romance van beide kanten moet komen, betekent dit niet dat je je gevoelens moet achterhouden. Ook al is de ander (nog) niet in dat stadium. Open, eerlijkheid en de ander de ruimte geven zijn dan ook belangrijke aspecten bij het verklaren van de liefde. Zit jullie relatie wel gebakken nadat jullie de grote woorden ‘ik hou van je’ hebben uitgesproken maar is de spanning inmiddels ver te zoeken? Wellicht dat je op andere manieren jullie relatie weer een nieuw leven in kunnen blazen.