Wie moet er betalen op de eerste date?

Het klinkt als de normaalste zaak van de wereld: de man betaalt de eerste date en niet de vrouw in kwestie. De gedachtegang is dat het galant is en dat de man laat zien in staat te zijn om voor zijn partner te zorgen. Klinkt natuurlijk hopeloos ouderwets en menig vrouw kijkt er al niet meer van op als er wordt voorgesteld om de rekening te splitsen. Ondanks onze vooruitstrevende gedachtegang is dat niet altijd het geval. Volgens podcasthost en relatieadviseur Jana Hocking is het juist goed als mannen de rekening betalen op de eerste date. Het laat ‘assertief en mannelijk’ gedrag zien, maar toch kan het ook anders. Er is namelijk een situatie waarin die regel niet op gaat.

Rekening delen als zij het initiatief neemt

Volgens de relatiedeskundige is er niks mis mee om de rekening te delen als het de vrouw is die de man mee uit vraagt. In haar beleving zou dat de nieuwe standaard moeten zijn. Op zich is die stellingname bedenkelijk, het gaat namelijk totaal voorbij aan de opvatting dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Kortom, de man betaalt voor de eerste date als hij haar mee uit vraagt. Is het de dame, dan worden de kosten gedeeld en is het niet vanzelfsprekend dat de vrouw betaalt, volgens Hocking.

Voor Jana Hocking is het een gouden regel geworden en ziet ze het als een test. In de meeste situaties biedt ze uit zichzelf aan om de rekening te delen. Dat wordt niet altijd gewaardeerd en haar dates hebben dan ook vaak het gevoel dat ze daardoor niet voor vol worden aangezien. Aan de andere kant kan het delen van de rekening ook bijzonder praktisch zijn. Zo betaalde ze bij een van haar laatste dates zelf de helft van de rekening van een zeer exclusieve wijnbar.

Rekening delen is een teken van een slechte opvoeding

Tegenover de wat meer geëmancipeerde Jana Hocking staat de meer conservatieve TikTok’er @Ask.Nelly. Volgens haar is het de normaalste zaak van de wereld dat de man, ongeacht de situatie, de rekening betaalt. Doe je dat namelijk niet, dan geef je volgens haar vreemde signalen af. Het zou laten zien dat je niet goed bent opgevoed, dat je eigenlijk heel zuinig bent of dat je gewoon ‘out of your league’ aan het daten bent. Voor die laatste situatie heeft ze overigens nog wel een goed advies: als je vreest de rekening van het restaurant niet te kunnen betalen, ga dan gewoon picknicken.

De theorie van @Ask.Nelly is dat de man niet de juiste partner is als hij de rekening wil delen. De hoffelijkheid zou ontbreken, bovendien is het volgens haar niet fatsoenlijk. Waar ze feitelijk aan voorbij gaat is dat de regel dat de man moet betalen nog stamt uit de tijd dat de man werkte en de vrouw niet. De man was destijds vermogender en een etentje was een minder zware aanslag op het budget voor de man. Tegenwoordig zijn de zaken meer gelijk getrokken en is het niet vreemd als de vrouw de helft wenst te betalen. Twijfel je en wil je absoluut de gentleman zijn, zeg dan gewoon dat je het zou waarderen om zelf de rekening in zijn geheel te betalen.