Waarom zijn vliegtuigramen niet vierkant?

Je bent in een vliegtuig druk met van alles: zorgen dat je lekker kan zitten en natuurlijk dat jij dé stoel krijgt bij het raam. Maar na het opstijgen kijken de meeste al niet meer naar dit raampje. Vaak gaan we slapen of een nieuwe film kijken op Netflix. Maar als je wel goed oplet, merk je al snel het een vliegtuig altijd ovale ramen heeft. Het is een vrij simpele vraag, toch weten veel mensen hier niet het antwoord op. Waarom zijn vliegtuigramen nou eigenlijk ovaal en niet vierhoekig zoals in bijvoorbeeld huizen of auto’s? Niet te moeilijk gaan denken, het antwoord is simpel.

 

Ovaal is het juiste antwoord voor veiligheid

Heel simpel gezegd zijn ovale vliegtuigramen veel veiliger dan vierkante ramen. Dan vraag jij je vast af: waarom dan? Laten we zeggen dat vierkante ramen de druk niet aan kunnen en uit elkaar vallen als jij op ongeveer zo’n tien kilometer hoogte vliegt. Klinkt misschien dom, maar dit is al eens gebeurd. Tijdens de eerste commerciële vlucht in 1953 gebeurde dit, toen kwamen er 43 passagiers om het leven.

Dus ovale vliegtuig ramen zijn gewoon veiliger, nu kan jij zonder zorgen vliegen naar jouw onvergetelijke vakantie in Dubai of jouw goedkopere alternatief voor de Malediven!