De oorzaken van de prijsstijging van bier

De prijsstijging van bier wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Om te beginnen is sinds 1 januari 2024 een hogere belasting op alcohol en tabak. Een kratje bier kan je ongeveer 27 cent meer kosten dan voorheen.

Maar ook een glas bier is flink in prijs gestegen. Horecaondernemers worden (helaas) gedwongen hun prijzen te verhogen voor de consument. Grote bierbouwerijen verhogen de prijzen voor ondernemers vanwege toegenomen kosten in transport, grondstoffen of verpakkingsmateriaal. In Breda betaal je nu zo’n 35% meer voor een biertje dan vijf jaar terug. Dat kost je bijna een euro meer per pilsje, en dat in slechts vijf jaar tijd.

Waarom wordt bier duurder?

Ook de stijging van de energieprijzen zorgen ervoor dat zowel bedrijven als consumenten andere keuzes moeten maken over hun uitgaven. Maar er is meer. Ook klimaatveranderingen spelen een grote rol bij de stijging van de bierprijzen.

Klimaatveranderingen spelen een grote rol bij hogere bierprijzen

Door klimaatveranderingen neemt de totale productie van de plant hop, een essentieel ingrediënt van bier, af. Hop wordt geteeld in landen als Oekraïne, Tsjechië, Slovenië, Duitsland en het noorden van Spanje. De plant groeit snel en hierdoor moeten telers eerder oogsten om te zorgen dat de kwaliteit niet achteruit gaat door de droogte van de zon. Studies laten zien dat er ongetwijfeld consequenties zullen zijn voor de beschikbare hop door de klimaatveranderingen. De kwaliteit van de hopoogsten gaat ook achteruit, wat te merken is aan de geur en smaak van je bier.

Maar hoe kan je hierop in spelen? In Nederland is het voor nu nog koud genoeg, om te telen. Helaas stijgt in Nederland de temperatuur ook langzaam, waardoor het te warm en te droog kan worden.

Door deze factoren moet jij helaas meer gaan betalen voor een biertje. Dus geniet er maar extra van. Dat kan je doen bij de spa in Limburg waar jij je laat onderdompelen in een bad vol bier en wijn.