Wat te doen als je geen geschikte baan kan vinden?

1. Kijk goed naar je cv

Het is heel makkelijk om alleen je vaardigheden en ervaringen op je cv te zetten, maar de kans is groot dat je geen reactie krijgt. Waarom? Omdat veel mensen hetzelfde doen. Onderscheid je van de rest door op te vallen en moeite te doen. Dan is de kans groter om een baan te vinden.

Bekijk wat de eventuele werkgever zou willen zien en pas je cv aan naar de behoeften. Probeer ook cijfers en feiten toe te voegen of mogelijke prestaties. En zorg er voor dat je niet te veel algemene uitspraken doet.

2. Bekijk je sollicitatiebrieven en e-mails kritisch

Net als het bekijken van je cv, doe je dit ook met je sollicitatiebrieven. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is heel belangrijk.

Zorg ervoor dat je er geen persoonlijk levensverhaal van maakt. Tuurlijk is het goed om wat over jezelf te vertellen, maar het doel van de brief is om uit te leggen hoe je ze kunt helpen. Schrijf over de punten die zij benoemen op hun website en vacature in combinatie met de kwaliteiten die jij te bieden hebt. Op deze manier onderscheid jij je 90% van anderen sollicitanten en vind je sneller werk in je vakgebied.

3. Solliciteer op banen die passen bij je ervaringen en kwaliteiten

Als je solliciteert op een vacature waarvan de eisen erg hoog zijn in vergelijking met wat jij te bieden hebt, is het lastig om aangenomen te worden. Het maakt dan echt niet uit hoe je goed je cv of sollicitatie is. Je kunt dit uit proberen door te solliciteren op banen van een lager niveau dan waar je naar op zoek was. Het betekent niet dat je per se voor die baan moet gaan. Maar als je merkt dat je opeens telefoontjes krijgt of op sollicitatie mag komen, kan het zo zijn dat deze banen beter bij je niveau of werkervaring passen.

tips solliciteren baan vinden

Soms is het beter om ervaring om te doen door tijdelijk een stapje terug te doen. Als je weet wat je echt wil, kan je uiteindelijk naar boven werken en zal ik uiteindelijk meer verdienen.

4. Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek

Als je cv en sollicitatiebrief goed zijn, kan je mogelijk gebeld worden voor een gesprek. Supergoed is dat, maar je bent er nog niet. Je moet jezelf gaan verkopen en ervoor zorgen dat je beter bent dan je concurrenten. Maar hoe kan jij je onderscheiden van de rest?

Zorg ervoor dat je weet waar je solliciteert. Dat klinkt gek, maar vaak gaat het fout bij gebrek aan kennis. Verdiep je in het bedrijf. Waar staan ze voor? Hoe verdienen ze geld? Wie zijn hun klanten? Je hoeft geen expert te zijn, maar wel een beetje basiskennis te hebben, zodat je voorbereid overkomt en geen probleem hebt met moeilijk vragen tijdens een sollicitatie.

5. Durf te solliciteren

Soms moet je gewoon ballen hebben om de baan te krijgen die je echt wil. Ga solliciteren bij bedrijven die geen vacatures online hebben. Je zal waarschijnlijk denken dat ze toch niemand zoeken. Maar veel bedrijven kunnen juist deze brutaliteit wel waarderen.

Stuur je e-mail naar iemand van de afdeling waar je wil werken of naar de algemene inbox van het bedrijf. Voeg je cv toe en je sollicitatiebrief, daarin laat je duidelijk zien waarom jij nodig bent.

Om je echt te onderscheiden kan je ook solliciteren via een video. Nog niet veel mensen doen het, dus je valt in ieder geval op. Zorg er natuurlijk wel voor dat je duidelijk wat vertelt en jezelf goed in beeld brengt. Je kan de video privé uploaden op YouTube en de link kopiëren, zodat iedereen met de link de video kan bekijken.

6. Zorg voor verzorgde accounts op social media en een volledig LinkedIn-profiel

Een werkgever kan je opzoeken op LinkedIn of sociale media. Het is dan belangrijk dat je socials er goed uitzien. Archiveer content die eventueel ongepast kan zijn.

hoe kan je een baan vinden

7. Praat er met mensen over

Laat mensen weten dat je op zoek bent naar een baan. Wellicht dat zij iemand kennen aan wie ze jou kunnen voorstellen. Netwerken is belangrijker dan je denkt.

8. Praat met docenten en collega’s

Als je bent afgestudeerd zou je een docent kunnen vragen voor hulp bij het zoeken van een baan. Vaak zijn ze verbonden met werkgevers van bedrijven aan wie ze je (hopelijk) kunnen voorstellen. Als ze dat niet hebben, kunnen ze wellicht advies geven of vragen om een aanbevelingsbrief. Voor de school is het alleen maar goed als meer mensen na hun afstuderen een baan vinden in hun vakgebied. Vragen kan nooit kwaad.

9. Kijk verder dan je neus lang is

Wellicht dat je geen baan kan vinden omdat je beperkt zoekt. Vaak zijn er nog veel meer functies die je kunt vervullen met jouw kwaliteiten. Soms kan het wellicht buiten je beoogde branche liggen, maar dat houdt niet in dat ze geen functies hebben die bij jouw skills passen.

10. Geef niet op

Als je vaak wordt afgewezen of niks kan vinden, moet je zeker niet ontmoedigd raken. Uiteindelijk hoef jij maar één baan te vinden tussen die oneindige vacatures.

Hopelijk vind jij met de bovenstaande tips spoedig jouw droombaan. Als je benieuwd bent wat je nog meer kunt doen om dé baan te krijgen, kan je met deze tips een goede in druk maken tijdens je sollicitatiegesprek.