De tijd voelen terwijl wij slapen

Je beseft het misschien niet maar je lichaam kan tijd voelen terwijl je in een diepe slaap bent. Je lichaam wordt bestuurd door een bal met zenuwen. Deze bal staat bekend als de suprachiasmatische kern en bevindt zich in het midden van je hersenen. De zenuwen spelen een vitale rol: ze regelen je lichaamstemperatuur, je bloeddruk en in dit geval regelen ze ook het gevoel van tijd in je slaap.

 

Die suprachiasmatische kern speelt dus een grote rol in het dagelijks leven. Deze kern kan ook beslissen wanneer jij klaarwakker bent of je ontzettend slaperig voelt. Het gevoel dat je nog steeds moe bent na een volle nacht slaap? Nu weet je wie je de schuld mag geven. Jouw biologische klok reageert op een routine en wordt efficiënter naarmate jij je aan dezelfde routine houdt, bijvoorbeeld als je elke avond op het zelfde tijdstip gaat slapen en je in de ochtend op het zelfde tijdstip wakker wordt.

reden wakker worden voor wekker

Waarom word je wakker voordat je wekker gaat?

Wat helpt er nou bij het reguleren van je slaap-waakcyclus, een eiwit genaamd PER. Het niveau van deze eiwitten stijgt en daalt gedurende de dag. Met een piek in de avond en in de ochtend is die het laagst. Als het PER-eiwit niveau te laag is, worden we al snel slaperiger en willen we naar bed. Maar wetenschappers zeggen dat jouw lichaam zal leren om zich aan te passen als jij je goed aan je slaapschema houdt. Je PER-niveaus gaan dan ook zichzelf verhogen net voordat je wekker gaat en jij wakker moet worden.

Lang verhaal kort: PER zorgt er dus voor dat jij wakker wordt voor je wekker. En dit doet jouw lichaam eigenlijk alleen maar zodat je niet schrikt.  Het moment dat jouw alarm afgaat gaat anders je lichaam stresshormonen aanmaken. De bedoeling is dus goed, maar het kan wel irritant zijn! Mocht jij nou wel wakker worden voor je alarm maar moeite hebben met in slaap vallen, probeer dan in deze techniek uit het leger.