Waarom ben ik altijd zo moe?

Is het je opgevallen dat jij je in het weekend veel frisser voelt dan doordeweeks? Velen van ons gebruiken een wekker om ’s ochtends wakker te worden, maar dit kan juist de reden zijn dat je zo moe wakker wordt en nog lang moe bent, zelfs wanneer je al een stuk verder in de dag bent. Dit komt doordat je lichaam in het laatste uur van je slaap hormonen vrijgeeft die je voorbereiden om wakker te worden. Maar als je wakker wordt door een wekker, kan die afgaan tijdens een periode van diepere slaap, waardoor je je nog slaperig blijft voelen.

nog steeds moe na een goede slaap

Slaapinertie is ook een van die natuurlijke oorzaken die ervoor kan zorgen dat je in de ochtend moe bent. Dit houdt in dat bepaalde delen van je hersenen nog in slaapstand staan wanneer je wel wakker bent. Eigenlijk is dit in de nacht iets heel fijns van het lichaam. Want wanneer je onbedoeld wakker wordt in de nacht, zorgt slaapinertie ervoor dat je snel weer in slaap kan vallen.

Natuurlijk zijn er ook veel dingen die je overdag doet die het gevoel van vermoeidheid kunnen veroorzaken. Je dieet kan een enorme invloed hebben op je slaap. Eten en drinken met cafeïne erin kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt of blijft. Dat komt omdat cafeïne een stimulerend middel is. Je kan ook beter stoppen met het drinken van alcohol. Volgens de Cleveland Clinic word je daardoor ’s nachts vaker wakker en slaap je minder diep.

Hoe kan een goede slaaphygiëne je vermoeidheid verbeteren?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: “Wat is slaaphygiëne?” Het betekent eigenlijk alle dingen die je kan doen voor een betere nachtrust. Een van de eerste stappen is een strak slaapschema. Op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden, ook in het weekend.

Een comfortabele plek om te slapen is ook erg belangrijk. Als je een bed deelt met een partner, is het dan ruim genoeg voor jullie beiden? Hetzelfde geldt voor het type matras dat je hebt. Zoek naar een matras dat niet te hard of te zacht is. Een te zacht matras kan je ruggengraat niet goed ondersteunen en een te hard matras kan leiden tot pijn in de schouders, knieën en rug. Het licht en de temperatuur in de kamer zijn ook belangrijke factoren, dus zorg ervoor dat de kamer donker en koel genoeg is.

We hebben het al gehad over eten en drinken dat je moet vermijden voor een betere nachtrust, maar wat moet je dan wel eten? Het eten van eiwitten, granen, noten en fruit met een lager suikergehalte zijn een must. Ze kunnen je helpen je ochtendmoeheid te bestrijden in plaats van het te veroorzaken. Probeer dit ook mee te nemen in je routine en je zal je ongetwijfeld minder vermoeid voelen.