Minderen of stoppen met alcohol doe je zo

Een maand (of voorgoed) stoppen met alcohol is minder gemakkelijk dan je zou denken. Op verjaardagen en andere sociale gelegenheden word je vaak geconfronteerd met drank. Bovendien is er, zeker in de warme maanden, niets zo verkoelend als een verfrissend biertje of glas wijn op het terras of in de tuin. Het drinken van alcohol zit ingeburgerd in onze maatschappij. Stoppen met alcohol is daarom minder makkelijk dan je denkt. Gelukkig helpen deze tips je bij het stoppen met alcohol.

stoppen met alcohol

1. Maak mensen deelgenoot

Maak mensen daarom bewust van het feit dat jij (voorlopig) niet meer drinkt. Nu ze ervan op de hoogte zijn, zullen ze je waarschijnlijk minder snel uitnodigen voor een avond uitgaan en rekening met je houden tijdens een gezellige vriendenavond. Bovendien kan je sociale cirkel een vangnet voor je vormen wanneer je toch hebt gedronken. Door er met ze over te praten, ben je niet langer alleen aan het stoppen, maar heb je gespreksgenoten.

2. Zoek een buddy

Deze tip borduurt voort op de tip hierboven. Zoek een broer, zus, partner, vriend, vriendin of collega die ook een tijd gaat stoppen met alcohol. Zo kunnen jullie met elkaar praten over wat (minder) goed gaat en kunnen jullie elkaar steunen. Bovendien heb je in elk geval één persoon met wie je nog de kroeg in kan of een avond bij kan kletsen, zonder dat er alcohol op tafel komt.

3. Maak het jezelf niet onnodig lastig

In plaats van verleidingen op te zoeken, moet je proberen deze juist uit de weg te gaan. Haal dus vooral geen alcohol in huis. Mochten er vrienden of kennissen langskomen die je alcohol wilt schenken, vraag dan of ze deze voor de verandering zelf meenemen. Zoek ook, in elk geval een tijdje, geen kroegen en uitgaansgelegenheden op waar jij vaak te diep in het glaasje hebt gekeken.

stoppen of minderen met alcohol

4. Zorg voor afleiding

Mocht je op momenten veel trek krijgen in alcohol, ga dan actief op zoek naar afleiding. Ga een stuk wandelen, uitgebreid douchen, zet een serie op of bel iemand (zoals je buddy). Op deze manier focus jij je op positieve dingen en zal de trek hoogstwaarschijnlijk vanzelf weer over gaan.

5. Onthoud waarom je wil stoppen

Schrijf voordat je begint aan het begin van stoppen met alcohol op wat je redenen zijn. Check vooral alle voordelen van een maand niet drinken, daar zijn er namelijk veel van. Wil je meer geld besparen? Je lichaam gezonder maken door te stoppen? Minder afhankelijk worden? Noteer al deze redenen en lees deze vaak over. Zo weet jij meteen weer waarom jij bent begonnen met stoppen met alcohol. Ook kan je met bepaalde apps je doelen kaderen om jezelf gemotiveerd te houden.