De ventilator aan is voor velen een snelle oplossing in de slaapkamer

Als het buiten ondragelijk warm is, is het extra moeilijk om ’s avonds lekker te kunnen slapen. Het begint misschien net wat af te koelen als het donker wordt, maar dat is dan ook net de tijd dat je eigenlijk wilt gaan slapen. Slapen met de ramen open heeft dan wel zin, maar dan heb je ook weer de kans dat je de hele nacht wakker gehouden wordt door muggen.

Een ventilator is dan een snelle oplossing: zowel het zachte geluid als de luchtstroom werkt voor velen als een prettige slaapomgeving. Maar toch is het voor je algemene gezondheid beter om iets anders te verzinnen dan de waaier.

Een ventilator verspreidt niet alleen koelere lucht

Je zet een ventilator neer zodat er wat koude lucht jouw kant op komt, maar helaas voor ons is deze koude lucht niet altijd even schoon. In huis ligt altijd wel stof en er zweven andere kleine deeltjes als pollen door het huis. Dit is zonder waaier al vervelend voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van astma, allergie├źn of hooikoorts. Maar ook voor mensen die geen gezondheidsobstakels hebben is het hebben van een waaier niet goed. De ventilator verspreidt het stof, de pollen en andere deeltjes juist door de kamer, of nog erger, recht je gezicht in terwijl je slaapt.

Daarnaast is de constante aanvoering van koele lucht slecht voor je ogen en huid. De aanhoudende beweging van de lucht zorgt ervoor dat je huid en ogen uitgedroogd kunnen raken. Je ogen gaan hierdoor jeuken en in je neus kan het ervoor zorgen dat er meer slijm aangemaakt wordt. Je hebt dan ook vast wel eens gemerkt dat je vaak met een verstopte neus wakker wordt. En ben je wel eens wakker geworden met een stijve nek na het slapen met de ventilator aan? Dit komt ook door de koelere lucht. Je spieren kunnen hierdoor verkrampen waardoor jij de volgende dag pijnlijk wakker wordt.

Maar wat kun je dan wel doen als je in de hitte wil slapen?

Het is dus een hele aanslag op je lichaam om te slapen met de ventilator aan. Maar wat moet je dan doen met om met de hitte te kunnen slapen? Allereerst is het natuurlijk het prettigst om je huis gedurende de dag koel te houden. Nu.nl heeft een handig filmpje gemaakt met de handigste tips op een rijtje:

 

Als je dan toch echt niet zonder waaier kunt slapen, kun je de waaier het beste niet op je gezicht richten maar bijvoorbeeld een stukje lager. Je voelt de koude luchtstroom dan als nog goed maar de waaier blaast niet alle schadelijke deeltjes direct je gezicht in. Is de hitte niet het probleem maar juist die enorme hoeveelheid muggen in huis? Check dan de tips tegen jeukende muggenbulten.