Wat helpt tegen jeukende muggenbulten?

Gelukkig is er wat aan de jeuk van de muggenbulten te doen en hoef je daar niet per se geld aan uit te geven. De kans is namelijk groot dat je de benodigde spullen gewoon al in huis hebt.

1. Aloë vera

De eerste tip om de jeuk tegen muggenbulten tegen te gaan, is het gebruiken van aloë vera. Aloë vera is een plant met veel positieve werkingen. De plant zelf heeft bijvoorbeeld luchtzuiverende eigenschappen en is daarom ook fijn om gewoon in huis te hebben.

Jeuk muggenbulten aloe vera

In de dikke bladeren van de plant zit een soort dikke gel-achtige substantie. Deze gel werd al door oude Egyptenaren op de huid gebruikt als een verkoelendmiddel. Als je de dikke bladeren doormidden snijdt, kun je de gel eruit halen en deze zelf bewaren. Als je dit vervolgens op je jeukende muggenbult smeert dan geeft dit ook een verkoelend effect op de huid waardoor de jeuk minder op de voorgrond is.

2. IJs

Net zoals bij de eerste tip is verkoeling op de huid dus altijd een goed idee tegen de jeuk. Dit kun je natuurlijk gewoon doen door wat ijs uit de diepvries te halen of gebruik te maken van een koelpack. Bij koude producten zoals ijs of een koelpack is het altijd belangrijk om het niet direct in contact te brengen met je huid. De huid kan namelijk beschadigen van kou en dat wil je niet. Doe er daarom altijd even wat omheen; een theedoek of washandje bijvoorbeeld.

3. Ui

Deze tip klinkt misschien heel erg gek, maar je kunt ook een stukje vers gesneden ui op je muggenbult houden. In uien zitten namelijk genezende stofjes die ook ontstekingsremmend zijn. Als je een erg jeukende muggenbult hebt kun je een stukje gesneden ui pakken en deze dan tegen de huid aanhouden. Probeer het maar voor jezelf.

Muggenbulten jeuk

4. Havermout

Heb je of ken je kinderen die waterpokken hebben gehad? Dan komt deze vierde tip je misschien wel bekend voor. Je kunt namelijk ook havermout op de huid aanbrengen om zo de jeuk terug te dringen. Havermout bevat bestandsdelen die de huid kunnen beschermen tegen jeuk of andere irritaties.

Het wordt zelfs erkend door de Food and Drug Administration (het agentschap dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert) als een zogeheten ‘skin protectant’. Je kunt de havermout mixen met water waardoor er een soort papje ontstaat. Smeer dit met behulp van een washandje of doekje over je huid heen en je zult zien dat de jeuk en irritatie zal afnemen! Je kunt zelfs een bad nemen met een paar eetlepels havermout om zo de jeuk over je hele lichaam tegen te gaan.

5. Honing

Als laatste kun je ook nog honing gebruiken tegen jeukende muggenbulten. Honing heeft namelijk vochtinbrengende eigenschappen en is daardoor geschikt voor de huid. De honing zal de huid ook niet irriteren en kan dus ook gebruikt worden bij mensen met een gevoelige huid. Je kunt de (druppel) honing gewoon rustig op de jeukende plek aanbrengen en laat de antibacteriële en ontstekingsremmende bestandsdelen hun werk doen.

jeuk muggenbulten honing