Geen goede managers

De impact van een leidinggevende op het werkplezier mag niet worden onderschat. Het functioneren van een manager kan een wereld van verschil maken door ondersteuning en motivatie te bieden, wat resulteert in aanzienlijk meer werkplezier. Aan de andere kant kan een slechte manager precies het tegenovergestelde effect hebben en de werkdag minder aangenaam maken. Gebrek aan communicatie, micromanagement, onredelijke eisen en onvoldoende ondersteuning zijn voor velen bijvoorbeeld redenen om bij het bedrijf weg te gaan. En dit is natuurlijk heel zonde, aangezien de werknemers dan ontslag nemen door de incompetentie van andere werknemers en niet omdat het bedrijf ze niet ligt.

Het salaris is (te) laag

Het is vaak een luxe van degenen die al geld hebben om te beweren dat geld er niet toe doet. Toch speelt het loon voor veel werknemers wel degelijk een belangrijke rol. Tegenwoordig is een prettige werksfeer alleen niet voldoende; als je niet kan leven van het loon dat je verdient, waarom zou je dat werk dan moeten voortzetten? Als je als bedrijf wilt concurreren op de arbeidsmarkt en de beste talenten wilt aantrekken, moet je bereid en in staat zijn om een passend salaris te bieden. Het bieden van een competitief salaris toont waardering voor de werknemers en investeert ook nog eens in hun toekomst. Als het loon (te) laag is, is dit dus voor velen een goede reden om ontslag te nemen en op zoek te gaan naar wat anders. Is geld jouw drijfveer? Blijf dan vooral weg bij de slechtst betaalde beroepen in Nederland.

te laag salaris ontslag nemen

Te hoge werkdruk leidt tot ontslag nemen

Het besef dat werknemers een leven buiten het werk hebben is essentieel. Organisaties die een gezonde werk-privébalans bevorderen, creëren een omgeving waarin werknemers beter kunnen functioneren. In de meest ideale gevallen zullen veel werknemers blij worden van flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken en het bieden van voldoende vrije tijd zijn belangrijke aspecten. Is dit echter realistisch? Vaak niet. Toch lijkt de scheidslijn tussen een goede balans en een te hoge werkdruk erg hoog te liggen. Zonde, want er zit nog zeeën van ruimte tussen deze twee uitersten. Wanneer de werkdruk niet overeenkomt met wat de werknemers ervoor terug krijgen, nemen mensen toch al snel ontslag en gaan ze op zoek naar iets anders.

Functie-eisen zijn onrealistisch

Een overvloed aan functie-eisen kan potentiële werknemers afschrikken om bij een bedrijf te solliciteren. Soms lijken de functie-eisen in eerste instantie prima en ga je toch bij het bedrijf aan de slag. Hoe langer je echter aan het werk bent, lijken je daadwerkelijke werkzaamheden niet overeen te komen met wat je verteld werd van tevoren. Het is belangrijk om als bedrijf realistisch te zijn in het definiëren van de functie-eisen en de focus te leggen op de essentiële vaardigheden en ervaring die nodig zijn om succesvol te zijn in de rol. Onrealistische functie-eisen kunnen erg afschrikken en ervoor zorgen dat werknemers toch maar ontslag gaan nemen en verder gaan kijken.

waarom nemen mensen ontslag

Het aannemen duurt te lang

Tegenwoordig is snelheid van cruciaal belang in het wervingsproces. Een traag proces kan ervoor zorgen dat potentiële kandidaten afhaken. Het is voor bedrijven essentieel om de kandidaat van hun keuze niet te lang in onzekerheid te laten. Het komt regelmatig voor dat tegen de tijd dat een bedrijf beslist wie ze willen aannemen, de gewenste kandidaat al elders een baan heeft gevonden.

Lees ook: 8 ideeën voor een tweede baan om extra geld te verdienen.