Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Het lijkt altijd een beetje alsof krachttraining alleen maar voor die grote gasten is die in een donker hol doelloos aan gewichten zitten te trekken. Niks is minder waar. Krachttraining brengt vele voordelen met zich mee die je met andere sporten kan gebruiken. Maar je kan het ook gebruiken in het dagelijks leven. Lees hieronder waarom krachttraining goed voor je is.

1. Meer kracht in je lichaam en je wordt er fitter van

Dit is natuurlijk een inkopper, maar ook het voornaamste resultaat van krachttraining. Je wordt sterker en kan dingen makkelijker doen. Een zware doos vier verdiepingen omhoog tillen gaat nu in één keer in plaats van elke keer stoppen. Met andere sporten voel je ook dat je sterker bent dan voorheen en dat is een heerlijk gevoel.

sterker worden en fit voelen

2. Sterkere spieren door krachttraining

Voor krachtigere spieren zijn ook sterkere spieren nodig. Ze moeten immers al die nieuwe kracht aan kunnen. Hierdoor ben je minder gevoelig voor blessures. Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van je hamstrings tijdens voetbal of hockey, is het een idee om je hamstrings sterker te maken.

3. Een goed metabolisme door krachttraining

Wil je het liefst dat overtollige vet verbranden waar je al een tijdje naar zit te kijken? Krachttraining is daar een ideale manier voor. Doordat je meer spieren krijgt, is er ook meer energie nodig om die spieren te laten draaien. Na een heftige training moet je spieren ook herstellen en dit kost tevens energie. Dit alles heeft brandstof nodig want je lichaam moet steeds harder werken. Die brandstof is wat je eet maar ook je opgeslagen vet. Spieren opbouwen en afvallen. Ideaal.

4. Beter en meer eten

Als je aan krachttraining doet, dan gaat je lichaam op een gegeven moment eisen dat je meer gaat eten. Je lichaam heeft simpelweg meer energie nodig. Als je dus iemand bent die vaak te weinig eet en altijd vergeet om te eten, dan is krachttraining echt een optie voor jou. Als je iemand bent die echt van eten houdt maar niet te veel wilt eten omdat je bang bent dat je te dik wordt, dan is krachttraining ook iets voor jou. Je lichaam kan het gebruiken, dus nu mag het. We hebben het nu natuurlijk wel over gezonde voeding en niet over pizza en patat.

krachttraining afvallen

5. Beter uiterlijk

We hadden het er net over dat krachttraining niet alleen maar is voor die beach boys, maar het kan natuurlijk wel een reden zijn om aan krachttraining te doen. Je krijgt grotere en mooiere spieren ervan en je shirts zullen beter en mooier staan dan ooit tevoren, als je ze althans een maatje groter koopt. Als je graag je bierbuik weg wilt werken en mooiere vormen krijgen, dan is krachttraining een goede oplossing. Ook voor een betere houding is het een goede oplossing. Doordat je een goede houding moet houden tijdens de oefeningen, zal je dat in het echt ook sneller doen. Win win.

6. Zelfverzekerder worden door krachttraining

Het gevoel als je voor het eerst een goede pull-up doet zonder hulp of die 80 kilo omhoog drukt, is geweldig. Als je daarna jezelf in de spiegel ziet en je shirt past een stuk beter dan eerst, is dat ook wel een lekker gevoel. Je voelt je fitter, je ziet er beter uit en je bent sterker. Dit moet je wel een goed gevoel geven en dat doet het ook. Lekker in je vel en er goed uitzien. Ideale combinatie om zelfverzekerder te worden.