Waarom jouw relaties misschien wel iedere keer mislukken

De kans is groot dat er een goede reden was waarom je tijdens het kerstdiner weer zonder partner aan tafel zat, toch kan het erg eenzaam voelen. En helemaal als je tante er weer over begint. Misschien frustreert het je zelfs, moet je wéér opnieuw beginnen. Je doet zo hard je best! Waardoor eindigen die relaties toch iedere keer weer in één grote mislukking?

  1. Je kiest voor gemak

    Misschien ga je net iets te goed op gemakkelijke relaties. Maar de relaties die gemoedelijk verlopen en natuurlijk, dat zijn toch de beste relaties? Het is inderdaad geen goed teken als jullie elkaar dagelijks in de haren vliegen. Maar wanneer je zoekt naar een partner met wie je teveel in je comfort zone zit, ga je niet die echte liefde vinden waar je eigenlijk naar verlangt. Soms heeft je verstand een ander idee over wat je wil in een relatie dan je hart. Jouw verstand vindt het misschien wel veilig en prettig als je partner net als jij graag naar thrillers kijkt en dat de ander net zo bezeten is van tennissen als jij. Maar laten we eerlijk zijn, die dingen kan je ook doen met je beste vriend.

    Waarom relaties falen in de liefde
    Je hart wil wat anders. Hou je ogen open voor iemand die je niet alleen die dingen geeft, maar ook jou uitdaagt, voor wie je passie voelt, iemand naar wie je kan verlangen. Dat zijn net zulke belangrijke eigenschappen die bindend zijn voor langere tijd als gemeenschappelijke interesses. En wie weet krijg je je partner na een tijdje wel zo ver dat die spannende film wél aan mag mits jullie goed tegen elkaar aan kruipen. Je moet iemand alleen wel de kans geven om een relatie tot daar toe te laten groeien, ook iemand met wie het in eerste instantie misschien niet de perfecte match lijkt te zijn. Juist diegene zou je kunnen verrassen.

  2. Je bent te kritisch

    Zit jij juist vaker in relaties met iemand met een tegengestelde persoonlijkheid, maar gaat het juist dáárom mis? Ruimt de ander nooit iets op en jij altijd? Of communiceert de ander nooit en frustreert dat je? Spreek je die ander vervolgens aan op ieder klein dingetje, misschien wel op een onvriendelijke manier?

    Tip: let eens op de manier waarop je de ander bekritiseert. Elkaar aanspreken op gedrag is helemaal niet zo erg, maar een van de redenen waarom kritiek (in relaties) niet altijd goed overkomt is omdat mensen niet altijd weten hoe ze dingen het beste kunnen verwoorden. Bijvoorbeeld door te algemene kritiek te geven en het te richten op de persoon zélf, in plaats van iets specifieks benoemen en kritiek te richten op het gedrag van de ander. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen wanneer je zegt “Jij bent altijd rommelig” en “Zou je je kleding in de wasmand willen gooien wanneer je je omkleedt?”.

    Bij het eerste voorbeeld bestempel je de ander als ‘rommelig’ en insinueer je dat de ander altijd een rommelig persoon is. Van beide elementen in deze zin wek je waarschijnlijk alleen maar frustratie bij de ander op. Alhoewel je partner misschien wel vaak rommelig is, zal diegene dat vast niet altijd zijn. Ook is het niet specifiek genoeg en bereik je hiermee niet je doel: dat je partner die kleding opruimt! Bij het tweede voorbeeld ben je specifiek (het is voor de ander duidelijk waar je om vraagt) en ben je niet oordelend over de ander als persoon maar benoem je het gedrag. Deze manier is veel en veel effectiever.

    Vind je het door alle frustratie soms lastig om jezelf op een handige manier te uiten? Wat kan helpen is om eerst iemand te bedenken voor wie je veel respect hebt en je voor te stellen dat je die persoon met dit gedrag zou aanspreken. Je buurvrouw van 60 bijvoorbeeld. Hoe zou je dat doen? Gebruik diezelfde toon en woorden wanneer je je partner aanspreekt op die rommel.

  3. Compromis sluiten is niet je sterkste kant

    Als je iemand hebt gevonden die je zó leuk vindt dat je er een relatie mee wil aangaan, dan draait niet meer je hele wereld om jezelf. Dat is gewoon een feit. Voor sommige mensen is het probleem dat ze daar te ver in doordraven en juist anderen besluiten dat hun wereld door een relatie helemaal niet is veranderd. Misschien ben jij wel die laatste?

    relatie mislukt

    Denk eens terug aan vorige relaties. Gingen jullie altijd naar jouw favoriete restaurant, zagen jullie jouw familie vaker dan die van je ex? Kwam de ander altijd mee naar jouw vrienden en deden jullie altijd de activiteiten die jij leuk vindt? Als je hier te vaak ‘ja’ op antwoordt, dan is het een idee om hier bij je volgende partner iets meer rekening mee te houden. Een relatie is geven en nemen, en als de ander regelmatig geeft en jij iedere keer neemt, dan is diegene na een tijdje op en valt er niks meer te geven. Hou het in balans en wissel het af.

Alleen omdat je jezelf misschien in een (of meerdere) van deze drie potentiële relatie-brekers herkent, betekent het niet dat die ex meant to be was. Vreet jezelf er niet over op. Al je exen kun je zien als leermeesters in jouw leven, en mocht een ervan wel de ware zijn geweest dan komt diegene vanzelf weer op je pad. Maar wacht daar niet op, ga gewoon weer de hort op en plan een creatieve date voor thuis met misschien wel een nieuwe potentiële partner.