Joker als controversiële film

Waarschijnlijk zijn we allemaal bekend met het Joker-personage. Deze werd gruwelijk goed werd gespeeld door Heath Ledger in The Dark Night. Joker is een superschurk uit de DC Comics serie en één van Batman’s grootste vijanden. In Joker vertolkt Joaquin Phoenix de rol van het personage dat gebaseerd is op deze persoon.

De film stelt de vraag hoe het komt dat het personage Arthur Fleck, een falende stand-up comedian, uiteindelijk ontspoort en de rol van Joker aanneemt. In de film voeren een slechte jeugd, afwijzingen en geweld de voornaamste redenen voor deze transformatie.

Joker

Aanzetten tot geweld

De voornaamste reden waarom sommige mensen een afkeer hebben van de film is de hoge mate van geweld. Dit staat centraal in de film. Hierin gaat de hoofdpersoon dit niet uit de weg en lijkt hij zelfs te genieten van zijn misdaden. In Amerika is de vraag in het leven geroepen of de film door diens inhoud niet aanzet tot het plegen van geweld en in het bijzonder aanmoedigt tot schietpartijen. Sommige bioscopen hebben hierom geweigerd om de film te vertonen, of hebben extra veiligheidsmaatregelen in het leven geroepen.

Te veel sympathie voor de hoofdpersoon

Ook lijkt het alsof de film te veel sympathie voor Arthur in het leven roept. Door afwijzingen en tegenslagen in zijn verleden lijkt het haast alsof zijn huidige gedrag kan worden verklaard en “goedgepraat”.

Mensen die zich net als het personage achtergesteld en genegeerd voelen in de samenleving, kunnen hierdoor een verkeerd idee krijgen van wat ze moeten doen met deze gevoelens.

Joker

Wat de acteur die de Joker speelt er zelf van vindt

Joaquin Phoenix, die Joker speelt, is zelf ook gevraagd naar alle controversie. Zijn antwoord is wellicht niet wat je zou verwachten. Want er kwam namelijk geen antwoord. Toen hij de vraag werd gesteld of hij vond dat de film aanzette tot geweld in Amerika, liep hij weg uit het interview. Later kwam hij terug, maar terugkomen op de vraag deed hij niet. Het blijft in de Verenigde Staten dus een controversiële film, dat is duidelijk.

Mocht je een film zoeken die minder controversieel is maar zeker het wachten waard, dan is The Irishman misschien iets voor jou.