First and Last toont een harde realiteit

In First and Last staat het echte leven in de Gwinnett County gevangenis centraal. Niet iedereen heeft spijt van wat hij verkeerd heeft gedaan, en ook niet iedereen is van plan zijn leven te verbeteren nadat hij of zij vrij komt. Dit zorgt voor een realistische kijk in het gevangenissysteem van Amerika. Gevangenen praten openlijk over hun verhaal. Sommigen hebben een verleden als dakloze, anderen waren slachtoffer van huiselijk geweld. Stuk voor stuk belanden ze uiteindelijk in Gwinnett.

first and last

Twee kanten van het gevangenisleven

De documentaire toont twee kanten. De eerste kennismaking met het leven ‘behind bars’, met de gehele procedure die hierbij komt kijken. Andere gevangenen worden juist gevolgd in hun laatste uren. De documentaire gaat hierdoor over het achterlaten en dealen met het verleden, én over het tegemoet gaan van een nieuwe toekomst. Het leven in de gevangenis lijkt de ene persoon meer te bevallen dan de andere. Sommige gevangenen spenderen hun tijd met socializen en rappen, terwijl andere gevangenen moe en boos hun dagen in eenzaamheid spenderen.

first and last

Een gevangenisdocumentaire die nodig is

Netflix heeft een groter aanbod van series en films die over het gevangenisleven gaan. Denk bijvoorbeeld aan de keiharde serie The Inmate waar we laatst over schreven, of het populaire Vis-a-vis. Deze series zijn echter fictie. First and Last is daarentegen een serie die échte mensen volgt. Geen Hollywood-acteurs en rooskleurige situaties, maar de realiteit van Amerikaanse gevangenissen. Door deze reden is het een absolute must-watch.