Spaanse series zijn duidelijk hot

Spaans(talige) series zijn niet meer weg te denken uit het vaste en populaire assortiment van Netflix. Met succesvolle series als Narcos en La Casa de Papel zijn de series van Spaanse afkomst vooruitstrevend in het produceren van de nieuwste succesvolle series. Die series zijn vaak spannend, sexy en sensueel. Een groot contrast met ons kikkerlandje waarin ‘doe maar normaal’ de norm lijkt te zijn. Maar hoezo zijn ze zo succesvol? En welke series worden de volgende successen van Spaanse bodem?

la casa de papel

1. De onderwerpen zijn rauw en echt

De Spaanse series op Netflix gaan vaak over heftige problematiek. In Elite, waarvan het tweede seizoen net op Netflix staat, wordt een scholier vermoord. Het eerste seizoen blijft tot het einde geheim houden wie er is vermoord en door wie. La Casa de Papel focust op inbraak en gijzeling en in Narcos staat drugsbaron Pablo Escobar centraal.

Met andere woorden: er wordt niet teruggedeinsd voor grote, harde onderwerpen, waardoor de verhaallijnen intrigerend en echt zijn.

2. Hollywood is niet betrokken bij de Spaanse series

Doordat de series van Spaanse komaf zijn, worden ze niet in een Hollywood-sausje gegoten. De series worden minder belemmert door Hollywood-maatstaven. Als gevolg wordt er meer gevloekt, geschoten, gesekst en noem maar op. Dit geeft de series iets realistisch.

Bovendien is Spanje voor ons dichter bij huis dan het verre Amerika. Kleine details, zoals het gebruik van euro’s in plaats van dollars en locaties waar we zelf wel eens op vakantie zijn geweest, maken de serie ook meer herkenbaar.

3. De acteurs en actrices zijn (relatief) onbekend

Veel Spaanse acteurs en actrices zijn voor ons onbekender dan een Brad Pitt, Matt Damon of George Clooney. Ook veel Nederlandse acteurs en actrices hebben we al meerdere malen voorbij zijn komen. Doordat we nog geen vooroordelen hebben over de Spaanse cast van een serie, staan we meer open voor hun acteerwerk.

Iedereen is verdacht van moord in Alta Mar

Dit moordmysterie heeft acht afleveringen en staat op Netflix. Twee zussen varen in de jaren ’40 mee op een luxe schip, dat iets wegheeft van de Titanic. Wanneer er midden op zee een moord wordt gepleegd, worden alle passagiers omgedoopt tot potentiële verdachten. Van dienstknecht tot kapitein: iedereen blijkt geheimen te hebben. En zonder haven in zicht, drijven die één voor één naar het oppervlak.

In de gevangenis van Vis-a-Vis is het vechten om te overleven

In de brute serie Vis-a-vis komt de onschuldige Macarena Ferreiro in een vrouwengevangenis terecht. Onder andere Caïro van La Casa de Papel is één van haar medegevangenen. Om het te redden in de gevangenis moet Macarena zich verzetten tegen zowel de bewakers als de andere vrouwen. In een gevangenis waar drugshandel, gevechtpartijen en corruptie de orde van de dag zijn, is het maar de vraag of haar dit lukt. Het vierde seizoen staat sinds 25 September op Netflix.

 

Bovenstaande series al gezien? Of niet jouw smaak? Check dan La Víctima Numéro Ocho eens. Ook die serie heeft alle ingrediënten waarom we zo van Spaanse Netflix-series houden.