Eieren in de koelkast deur bewaren: slim of niet?

De meeste koelkastdeuren hebben ingebouwde of insteekbare eierrekken. Maar Vlatka Lake, marketingmanager bij het opslagbedrijf Space Station, geeft aan dat dit juist een slechte plek is om je eieren te bewaren, hoe voor de hand liggend het ook mag zijn. Zo kunnen eieren die in de koelkastdeur bewaard worden sneller gaan rotten. Dit komt namelijk omdat door het constant openen en sluiten van de koelkastdeur er schommelingen in de temperatuur ontstaan, waardoor dit het rottingsproces kan versnellen.

Desondanks moeten ze wel écht in de koelkast bewaard worden. Vaak is hier nog een discussie over, omdat ze in de supermarkt ook niet in de koeling liggen. Maar ze liggen in de winkels juist buiten de koeling vanwege het temperatuurverschil. Wanneer ze namelijk in de winkel in de koeling zouden staan en je ze daarna vervolgens weer mee naar huis neemt, ontstaat er condens. Het ei wordt vochtig en hierdoor krijgen schadelijke bacteriën meer kans om te groeien.

waarom eieren in supermarkt buiten de koeling

Waar moeten ze dan wel bewaard worden?

Bacteriën in je eieren kunnen voor allerlei nare problemen zorgen. Hoewel fabrikanten de buitenkanten van de eieren ontsmetten, heeft dat volgens de Universiteit van Minnesota geen effect op de bacteriën aan de binnenkant van de eieren. De dodelijke voedselvergiftiging Salmonella wordt veroorzaakt door Salmonellabacteriën. Zo kun je een kip hebben die er gezond uitziet, maar toch de Salmonellabacterie in zich heeft, en deze bacteriën kunnen dan weer in de eieren zitten.

Maar bij temperaturen die laag genoeg zijn, krijgen de Salmonellabacteriën geen kans om te groeien. En op welke plek in de koelkast is deze nu het beste? Volgens Jeff Nelken, een expert en adviseur op het gebied van voedselveiligheid, moeten eieren op de onderste plank van een koelkast bewaard worden. Dit is namelijk het koudste gedeelte van de koelkast. Achterin de koelkast is hierbij het beste, omdat dit de koelste plek is en daar de temperatuurverschillen het laagst zullen zijn.

Lees ook wat het verschil is tussen bruine en witte eieren.