Eieren blijven langer vers in de koelkast

We zullen gelijk maar met de deur in huis vallen: eieren kun je het beste bewaren in de koelkast. Dat heeft een zeer eenvoudige reden: ze blijven veel langer vers. Dat heeft alles te maken met de temperatuur in de koelkast. Eieren bewaar je namelijk het best bij een temperatuur van 4 graden Celsius – en laat de koelkast nu vaak precies op die temperatuur zijn afgesteld! Vanwege de lage temperatuur wordt de groei van bacteriën geremd en hebben ziektekiemen als salmonella minder kans om te overleven. Als je de eieren op kamertemperatuur bewaart, is die kans veel groter. Kamertemperatuur is namelijk vaak wel 21 graden Celsius, een niet te onderschatten verschil van wel 17 graden! Maar waarom staan de eieren in de supermarkt dan wel gewoon buiten de koeling?

 

Dit is waarom eieren in de supermarkt niet in de koeling staan

Zo gemakkelijk als de eerste vraag te beantwoorden was, zo complex is het antwoord op de vraag waarom de supermarkt eieren niet gekoeld bewaart. Houd je aandacht er dus even goed bij! Dat supermarkten eieren buiten de koeling bewaren heeft alles te maken met – je raadt het nooit – bacteriën. Net hebben we uitgelegd dat je eieren het beste kunt bewaren bij 4 graden Celsius om bacteriën geen kans te geven. Echter kunnen bacteriën ook groeien als eieren vochtig worden. Daarom is het van belang dat eieren niet te veel aan temperatuurverschillen onderhevig raken. En daar zit precies de crux: als eieren in de winkel in de koeling zouden staan, zullen ze onderweg naar huis in de boodschappentas opwarmen vanwege het temperatuurverschil. Hierdoor treedt condensvorming op en wordt het ei vochtig. De supermarkt voorkomt dit probleem door de eieren buiten de koeling te bewaren.

Bewaar de eieren wel altijd in het doosje

Het is dus verstandig om eieren in de koelkast te bewaren, maar deze vervolgens niet langere tijd buiten de koelkast te laten staan – ook niet als je ze bijvoorbeeld later op de dag gaat gebruiken voor het bakken van een cake of het bereiden van een maaltijd. De schaal beschermt het ei namelijk tegen schadelijke invloeden van buitenaf, dus het is belangrijk dat deze niet vochtig wordt. Het is daarom ook aan te raden om de eieren binnen de koelkast in het doosje te bewaren. Waarschijnlijk zie je dat niet vaak gebeuren, aangezien veel mensen hun eieren netjes etaleren in van die gezellige eierhouders. Een leuk gezicht, maar dus wel minder goed voor het behoud van je eieren.

Lees ook: wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?