Waarin verschillen bruine en witte eieren van elkaar?

Het meest voor de hand liggende verschil tussen bruine en witte eieren is natuurlijk de kleur van hun schaal. Zo hebben bruine eieren een donkerdere tint, variërend van lichtbruin tot diep chocoladebruin. Witte eieren hebben daarentegen een heldere witte schaal. De kleur van het ei heeft echter geen invloed op de smaak of voedingswaarde ervan. Maar verschillen de eieren naast de kleur ook in de kippen, voedingswaarden en prijs?

 

Kippenras

Een ander belangrijk verschil tussen bruine en witte eieren heeft te maken met het ras van de kippen die ze leggen. Zo worden bruine eieren over het algemeen gelegd door kippenrassen zoals Sussex, Rhode Island Reds of Plymouth Rocks. Witte eieren worden daarentegen voornamelijk gelegd door kippenrassen zoals Leghorns. Deze rassen zijn vaak iets kleiner en hebben een slankere bouw, waardoor ze minder voeding nodig hebben om dezelfde hoeveelheid eieren te leggen.

witte bruine eieren prijs verschil supermarkten

Voedingswaarden

Misschien zou je denken dat er een verschil in voedingswaarde zit. Net zoals met brood bijvoorbeeld, dat bruine eieren gezonder zijn dan witte eieren. Maar wat betreft de voedingswaarde zijn bruine en witte eieren vrijwel identiek. Beide soorten bevatten namelijk essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, eiwitten, mineralen en gezonde vetten. Het verschil in kleur heeft dus geen invloed op de voedingsstoffen die het ei bevat. De voedingswaarde van een ei is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het dieet van de kip en de manier waarop het ei wordt gekookt of gebakken. Een ei is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en bevat ook veel belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en B12. Daarnaast bevatten ze ook veel mineralen en gezonde vetten. Het idee dat bruine eieren gezonder of beter zijn dan witte eieren is dus een mythe. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor eieren die afkomstig zijn van gezonden kippen die een uitgebalanceerd dieet hebben gekregen.

Prijzen

In dit aspect kan er soms nog weleens een verschil zitten tussen bruine en witte eieren. Zo is de prijs van bruine eieren in sommige winkels namelijk hoger dan die van witte eieren. Dit heeft echter meer te maken met vraag en aanbod dan met de kwaliteit of smaak van het ei.

Hoewel er dus wel enkele kleine verschillen zijn tussen bruine en witte eieren, zoals (overduidelijk) hun uiterlijk, de kippenrassen die ze leggen en soms ook de prijs, zijn beide soorten eieren even voedzaam en lekker. De volgende keer dat je in de supermarkt voor het schap met eieren staat, hoef je je dus niet druk te maken over welke kleur je moet kiezen. Beide opties bieden namelijk dezelfde voordelen voor je gezondheid.