Waarom verandert verliefdheid in afkeer?

Mannen zijn van nature jagers, dat weten we allemaal. Toch zou je denken dat wanneer het jagen z’n werk heeft verricht je juist wil genieten van de opbrengst. In plaats daarvan gebeurt het soms juist dat je je interesse compleet verliest. En soms nog erger: je voelt afkeer. Wat is hier aan de hand?

De interesse in een persoon daalt

Het eerste wat je misschien denkt is: de ander gedraagt zich ineens heel anders, lijkt zelfs een tikje wanhopig. En dat vind ik niet aantrekkelijk. Toch is dat meestal helemaal niet de ware reden van je gedaalde interesse. Wat wél gebeurt is dat je schrikt van de kwetsbaarheid van de ander, wat een soort vluchtreactie kan opwekken.

angst voor kwetsbaarheid

Angst om je aan iemand te binden

Als de ander zich kwetsbaar opstelt dan moet jij dat ook doen, maar dat ben je niet gewend of je voelt je daar totaal niet comfortabel bij. Ook betekent je kwetsbaar opstellen dat de ander macht in handen krijgt om jou pijn te doen. Het is veel veiliger om jezelf wijs te maken dat je de ander niet meer leuk vindt, en het gewoon maar af te kappen.

Uiteraard kan het natuurlijk oprecht zo zijn dat je het jagen bij deze persoon alleen leuk vond vanwege de spanning, en wanneer je de ander in feite hebt weten over te halen, is de lol er vanaf. Dat gebeurt. Maar er bestaat ook een grote kans dat je afkeer wel gewoon gebaseerd is op een vorm van angst. We hebben een lijst opgesteld met signalen waaraan je bindingsangst herkent, en tips waarmee je bindingsangst kan oplossen. De kans is namelijk zeker aanwezig dat hier dan een hoop uit te halen valt voor jou. Succes!