De eeuwige vrijgezel

Single zijn is het nieuwe trouwen. Steeds meer mensen verkiezen het “solo” leven boven het huisje-boompje-beestje bestaan. De verwachting is dat in 2050 ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking vrijgezel is. Momenteel ligt dat echter nog iets genuanceerder: de gemiddelde leeftijd waarop we in Nederland gaan samenwonen is 23 jaar. In de grote steden wonen de meeste vrijgezelle mannen en vrouwen, waarvan Utrecht, Amsterdam en Nijmegen de top 3 vormen.

Geen apps, geen flirts, geen dates, geen spanning. Het klinkt misschien wat saai, maar het vrijgezelle leven biedt ook enorm veel mogelijkheden. En dan zegt het ook nog eens heel veel over je persoonlijkheid als je al langere tijd single bent, en wel in positieve zin.

Single zijn, betekent steviger in je schoenen staan

Uit onderzoek blijkt dat vrijgezelle mannen en vrouwen vaak veel meer zelfvertrouwen hebben en ook veel zelfstandiger zijn dan mensen met een relatie. Je eigen geluk is namelijk niet afhankelijk van iemand anders en je weet zelf heel goed wat je waard bent. Alleen iemand die hier naadloos op aansluit, komt in aanmerking om het leven met jou te delen. Clichés als “geen invulling maar een aanvulling” zijn hier onlosmakelijk mee verbonden en worden zodoende keihard bevestigd. Je weet dat je je eigen boontjes kunt doppen en in je uppie de hele wereld aankan. Dat getuigt van een flinke dosis zelfvertrouwen en zelfkennis, waardoor je ook steviger in je schoenen zult staan.

waarom single zijn goed is

Er zijn nóg meer voordelen aan vrijgezel zijn

Als je dacht dat zelfvertrouwen het enige voordeel is van het feit dat je vrijgezel door het leven gaat, dan heb je het mis. Op het gebied van carrière maken zul je als vrijgezel ook beter scoren dan mensen die een relatie hebben. Dat is ook niet zo gek als je je realiseert dat een relatie behoorlijk wat tijd en energie vraagt, die je vervolgens niet in je werk kunt stoppen. Daarnaast ontwikkel je jezelf beter als single bent dan wanneer je het leven al jaren met dezelfde partner doorbrengt. Je kunt je eigen keuzes maken en daadwerkelijk in jezelf investeren. Je besteedt tijd en aandacht aan de dingen die jij belangrijk vindt, waardoor je dichter bij jezelf komt en je leven niet door een ander laat leiden. Bovendien hebben singles vaak een betere band met hun ouders en broer of zus, aangezien ook zij de tijd en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Kortom: genoeg reden om je kostbare tijd nuttig te besteden en je datingapps voorgoed de rug toe te keren.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het vrijgezelle leven: het leven schijnt bijvoorbeeld veel duurder te zijn als je single bent.