Wanneer gaan mensen samenwonen?

Wat blijkt namelijk volgens cijfers van het CBS? Kinderen van ouders die jong zijn getrouwd, gaan vaak op jonge leeftijd samenwonen. Dat geldt ook andersom: zijn je ouders relatief laat getrouwd, dan ligt de samenwoon-leeftijd over het algemeen duidelijk hoger. Kinderen gaan gemiddeld een half jaar later samenwonen dan de leeftijd waarop hun ouders toentertijd gingen trouwen.

Ook opvallend: voor mannen en vrouwen liggen deze patronen gelijk, maar mannen gaan wel gemiddeld twee jaar later voor het eerst samenwonen. Dit heeft misschien wel te maken met het ideale leeftijdsverschil in een relatie.

gemiddelde leeftijd voor het eerst samenwonen

De gemiddelde leeftijd waarop een man gaat samenwonen ligt momenteel op 24,9 jaar. Vrouwen nemen vaker op jongere leeftijd de beslissing om met hun partner samen te gaan wonen, met een gemiddelde leeftijd van 23,0 jaar.

Gescheiden ouders en samenwonen

Opmerkelijk: ook een scheiding van de ouders zorgt ervoor dat hun kinderen eerder gaan samenwonen. De dochters van gescheiden ouders doen dit gemiddeld op 22,3-jarige leeftijd. Zonen zijn (net zoals hierboven) gemiddeld twee jaar ouder. Ondanks het feit dat ze sneller gaan samenwonen, trouwen kinderen van gescheiden ouders wel minder vaak. Als ze trouwen, zijn ze daarbij ook nog eens gemiddeld ouder dan de gemiddelde trouwleeftijd.

eerste huis kopen

Ben jij klaar om samen te wonen?

Of je nou deel uitmaakt van deze statistiek of niet, is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je zeker weet dat je klaar bent om samen te gaan wonen mocht de kans voorbijkomen. Daar kun je achter komen door bepaalde vragen aan jezelf (en je partner) te stellen. Enkele van deze vragen zijn:

  • Kunnen we goed over problemen communiceren?
  • Liggen we op één lijn wat financiën betreft?
  • Hoe gaat de verdeling in het huishouden worden?
  • Kunnen jullie elkaar ook eigen ruimte geven, ook al wonen jullie samen?

Het is ook belangrijk om niet om redenen samen te gaan wonen als: ‘dat kost minder geld’ of ‘dan hoef ik m’n spullen niet heen en weer te slepen’. Natuurlijk zijn dit voordelen, maar samenwonen is een commitment dat jullie niet snel weer omdraaien. Denk daarom goed na of je lange-termijn relatie klaar is voor deze stap.