De duistere wereld van benzine-accijns

Ooit jezelf afgevraagd hoeveel van die prijs aan de pomp eigenlijk belasting bedraagt? Nou, het antwoord zal je waarschijnlijk doen slikken van verbazing!

Laten we eens naar de cijfers duiken. Neem bijvoorbeeld een liter ongelode benzine, die momenteel gemiddeld zo’n 2,08 euro kost. Nu, hier begint het al: maar liefst 0,76 cent van die prijs is puur accijns. Ja, je leest het goed, bijna 40% van wat je betaalt, vloeit rechtstreeks in de staatskas.

Belastingdienst

Belasting over belasting

Maar wacht, het wordt nog erger. De belastingdienst heeft een slim trucje achter de hand. Ze berekenen niet alleen accijns over de brandstof zelf, nee, ze willen ook een stukje van de taart van alle andere kosten die bij die liter benzine komen kijken: exploitatiekosten, ruwe olie, je kent het wel. En hoe doen ze dat? Door doodleuk 21% btw over het totaalbedrag te heffen. Jawel, dat is belasting over belasting.

In de video hieronder wordt het nogmaals uitgelegd:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WANT (@wantnl)

Als je al deze belastingbergjes bij elkaar optelt, kom je op een bedrag van maar liefst 1,15 euro dat rechtstreeks naar de staatskas verdwijnt. Dat betekent dat meer dan de helft van wat je neertelt aan de pomp niet naar oliebedrijven gaat om brandstof te maken, maar naar onze geliefde belastingdienst.

Dus de volgende keer dat je de prijs van benzine ziet stijgen, denk dan even aan die dikke vette belasting die eraan vastplakt. Het is genoeg om zelfs de meest geharde automobilist een traantje te laten wegpinken.