Alleenstaanden versus samenwoners: de kosten

Op dit moment wonen er ongeveer 17,6 miljoen mensen in Nederland. Hiervan woont de helft samen en is een kwart een gezin. Dan heb je de groep met alleenstaanden. Dit zijn één op de vijf Nederlanders. Omgerekend zijn dat 3,2 miljoen huishoudens, dat is 40 procent van de totaal 8,1 miljoen huishoudens. Wat opvalt is dat ze meeste alleenwonenden oudere vrouwen zijn van wie hun partner is overleden. Verder is het ook opvallend dat de meeste alleenstaande twintigers mannelijk zijn.

Ook is er een groot verschil tussen de woonsituatie in steden en dorpen. In steden zoals bijvoorbeeld Rotterdam, Utrecht en Eindhoven woont één op de vier personen alleen en in Groningen, Maastricht en Amsterdam zelfs één op de drie. Opvallend is dat de meest van deze genoemde steden ook nog eens de hoogste huur hebben in Nederland. Verder is er een groot verschil met vroeger als je kijkt naar de cijfers van alleenstaanden. Terug in 1962 waren er slechts 400.000 alleenstaande huishoudens op een totaal van 3,3 miljoen. Dat was toen dus relatief een stuk minder als je kijkt naar tegenwoordig.

kosten alleen wonen single zijn

Huisje, boompje en beestje komt steeds later

Het huren of kopen van een huis word steeds lastiger. Veel mensen verdienen namelijk net te veel voor sociale huur en ook zijn de wachtlijsten enorm. Als we kijken naar de vrije sector wordt het een nog lastiger verhaal. Hier heb je weer hele hoge salariseisen en soms loopt dat wel op tot vier keer de maandhuur. Momenteel is de gemiddelde huurprijs 1184 euro per maand. Dat zou betekenen dat je al een minimaal inkomen van 4800 euro bruto zou moeten hebben. Als je met twee mensen bent, is dat zeker te doen. Ben je een alleenstaand, dan moet je ontzettend je best doen om daarbij te komen. Het is bovendien al helemaal geen doorsnee salaris voor iemand in zijn of haar twintiger jaren.

Het onderzoek van NOSop3

Zoals we al zeiden heeft de NOSop3 dus onderzoek gedaan naar het verschil in kosten tussen alleenstaanden en samenwonenden. In dit onderzoek hebben ze gekeken naar dingen zoals internet- en televisieaanbieders, online abonnementen, afvalstoffenheffing, en hotels. Ook boodschappen en andere belasting gerelateerde onderwerpen zijn onder de liep genomen. Hieronder volgt een klein overzicht van de meest opvallende verschillen:

  • Afvalstoffenheffing

In een paar steden in Nederland betaal je per afvalzak een heffing, maar over het algemeen betaal je gewoon grote bedragen per tijdsbestek. Een perfect voorbeeld is Amsterdam. Hier betaal je als alleenwonende 330 euro voor je afval, ben je met twee of meer dan betaal je 440 euro. In Utrecht betaal je alleen 304 euro maar met twee of meer personen maar 354 euro. Het meest opvallende is in Maastricht. Hier maakt het niet uit of je alleenwonend bent of samenwonend. Je betaalt hier 329 euro. Niet helemaal eerlijk voor de alleenwonenden.

  • Online abonnementen

Bij muziekplatform Spotify heb je verschillende abonnementen, bijvoorbeeld Duo en Familie. Bij de eerste betaal je 12,99 euro en hier kunnen twee mensen onder hetzelfde adres gebruik van maken. Terwijl jij voor het andere abonnement twee euro meer betaalt (totaal dus 14,99 euro) en dan kunnen er wel gelijk tot zes mensen op hetzelfde adres gebruik van maken. Groot verschil in prijzen.

  • Boodschappen

Alles wordt duurder en boodschappenkosten lopen per maand al honderden euro’s op. Supermarktketens zoals de Albert Heijn en de Jumbo zegen rekening te houden met alleenstaande en dat ze daarom ook vaker eenpersoonsverpakking aanbieden in hun winkels. Wel zijn deze volgens hen gewoon simpelweg wat duurder door productiekosten. Misschien dan toch maar wat vaker vooruit koken en invriezen, als je daar tenminste plek voor hebt in die kleine vriezer van je.

hoeveel betaalt alleenstaande

Lang verhaal kort dus: op jezelf leven wordt steeds meer de norm. Helaas maar wel logisch gezien is deze manier van leven wat duurder dan als je samen met iemand anders woont. Bovendien kan je kosten als de huurprijs helemaal niet splitten wanneer je alleen woont. Dat is al een grote kostenpost per maand. Benieuwd naar de andere verschillen? Check dan de video van NOSop3 op hun website.